Навални се връща в Русия

15:40, 13 яну 21 / Свят 25 2010 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Най-големият критик на руския президент Владимир Путин - Алексей Навални обяви във видеообръщение в социалните мрежи, че се прибира в Русия след 5-месечно отсъствие. Той припомня, че пристигането му в Германия не е по негов избор, а заради опита за убийство от “слугите” на Путин.

“Слугите действат както обикновено - те измислят нови наказателни дела срещу мен. Но какво правят там не ме интересува много”, написа той. 

Припомняме, че Алексей Навални бе приет в болница в Германия след съмнения за отравяне. Малко след като самолетът, в който е пътувал е излетял от Москва, той се е почувствал зле и екипажът е направил принудително кацане в Омск. Там 44-годишният опозиционер бе настанен в болница, откъдето по-късно пък бе преместен в Германия. Лекарите там установиха, че е бил отровен с нервнопаралитично вещество. Използваната отрова е подобна на идентифицираната от британските власти при отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Салисбъри, Англия. С подобно на Новичок вещество беше отровен и бългаският бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. в София.

Навални информира, че самолетът му от Германия ще кацне в Русия на 17 януари, като подчерта, че въпросът дали да се върне или не, никога не е стоял на дневен ред пред него. Той вече си е закупил билети от авиокомпанията "Победа“. 

Снимка: Instagram/ Навални

“Русия е моята страна, Москва е моят град, липсват ми”, написа руският опозиционер. 

Той разказа и за преживяното в болницата, както и за първото му излизане от нея. “Това беше най-трудното упражнение за мен. Трябваше да се науча как да застана, за да мога да се изправя на крака отново. Беше много, много трудно”. Въпреки това, Навални сподели, че тази сутрин е успял да направи няколко лицеви опори и клякания. “След което разбрах, че моментът, който чакам, е дошъл. Предполагам, че съм почти здрав и най-накрая мога да се върна у дома”, написа още той. 

Междувременно вчера стана ясно, че Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията е поискала от съда да промени присъдата на Навални от 2014 г. от условна на ефективна, а на 29 декември Следственият комитет на Русия започна срещу него наказателно производство за мошеничество в особено големи размери. Това стана непосредствено след като "Белинкат", заедно с други медии направи разкрития, според които отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални през август е било извършено от Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) - институцията наследник на КГБ. А руският президент Владимир Путин подписа закон, с който стана недосегаем. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама