Протест в Брюксел заради смърт на арестант

11:11, 14 яну 21 / Свят 25 1941 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Стотици хора вилняха в Брюксел в сряда вечерта заради смъртта на 23-годишен в полицията през уикенда. Той беше идентифициран в белгийските медии като Ибрахим Б.

Мъжът е арестуван в събота вечерта, след като избягал от полицията, която проверява група, заподозряна в нарушаване на местните ограничения заради коронавируса. Длъжностни лица казват, че той е загубил съзнание, след като е откаран в полицейско управление и е транспортиран в болница, където почина малко повече от час след ареста си. Причините за смъртта му остават неясни, но полицейски надзорен орган е започнал разследване, според прокуратурата в Брюксел, съобщи БГНЕС.

Полицията съобщи, че около 500 души са се събрали близо до полицейския участък Брюксел-Север заради смъртта на младежа. Видео от местопроизшествието показва, че колата на белгийския крал Филип е била подложена на „обстрел” с пиратки, докато е минавала през района. Съобщава се, че полицейски участък за кратко е бил подпален по време на размириците, при които улици в града са станали обект на вандалски действия. След това протестиращите се отправят към полицейско управление в центъра на разследването, призовавайки за истината за смъртта, преди демонстрацията да прерасне в насилие.

Говорител на полицията заяви пред агенция „Франс прес“, че са извършили няколко ареста и каза, че четирима полицаи са ранени.  Вътрешният министър Анелиес Верлинден осъди събитията като „напълно неприемливи“ и се опита да увери обществеността в обективността на воденото по случая разследване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама