СБЛЪСЪК: „Екзотична идея“ ли е гласуването по пощата за българите в чужбина?

13:00, 15 яну 21 / Сблъсък 25 4054 Шрифт:
Василена Йорданова

Датата на парламентарните избори вече е ясна, но въпросите по организацията на вота стават все повече. Вчера президентът призова за спешни промени в Изборния кодекс, които да отговорят на пандемичните условия, в които ще се проведе гласуването.

Сред промените, които държавният глава предлага след серията от консултации, се открои предложението за гласуване по пощата на българите в чужбина. Идеята обаче бе посрещната нееднозначно – за някои това е екзотика, а за други – очаквана стъпка за улесняване на изборния процес.

„Екзотична идея“ ли е гласуването по пощата за българите в чужбина? Събрахме различните мнения по въпроса.

Снимка: БГНЕС

В момента 13 държави в Европа имат гласуване по пощата. В случай на пандемия това е най-удобната форма, но тя крие много рискове, коментира говорителят на ЦИК Таня Цанева. По думите ѝ при такъв тип гласуване трудно се идентифицират гласоподавателите, а физическото транспортиране също е трудно. Тя обърна внимание, че гласуването не протича в контролирана изборна среда, а освен това трябва да има сериозни пощенски служби.

Още по време на консултациите с държавния глава от ГЕРБ дадоха заявка, че няма да подкрепят гласуването по пощата. Всякакви относително екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс непосредствено преди датата на изборите, смятаме за неприемливи. Лоша парламентарна практика е Изборният кодекс да се променя преди изборите", каза шефката на групата на ГЕРБ в парламента д-р Дариткова. Гласуването по пощата ще подложи на съмнения честността на вота, смята колегата ѝ Тома Биков от ГЕРБ.

Левицата също гледа с неохота към това предложение - според депутата от БСП Иван Ченчев тайната на вота не може да се гарантира с гласуване по пощата.

„Гласуването по пощата не е просто. Там трябва да има някаква кореспонденция. Държавата трябва да ти изпрати документи и идентификационен номер, с който ти да гласуваш и да е ясно, че не е подменен твоят вот. За да се направи това, държавата трябва да знае адреса ти”, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

По думите му няма никакво време за организирането на такова гласуване, нито практика, нито нормативна база. „Времето е прекалено малко и това прави гласуването по пощата екзотична мярка“, смята Симеонов.

Според него тази идея има за цел да удовлетвори исканията на участниците в антиправителствените протести, но дори да ги изпълнят, отново може да бъдат подлагани на критика.

Снимка: БГНЕС

В подкрепа на идеята за гласуване по пощата се обявиха от „Демократична България“. Те дори предложиха законови промени, които указват как точно това може да се случи.

„След като българската държава не може да влезе в 21 век, поне да използваме утвърдена технология от 19 век“, мотивира се съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Те предвиждат пощенското гласуване да се провежда в период от 14 до 25 дни и да приключи 5 дни преди изборния ден. В промените е заложено за гласуване по пощата първоначално да се подава заявление до ЦИК, за да бъдат изпратени бюлетини на съответния гражданин. Самото гласуване пък ще става с два плика, като ЕГН на избирателя се отпечатва от вътрешната страна на външния плик, за да не бъде то видимо при преноса, но да послужи за уникално идентифициране на избирателя след получаване на писмото. 

В проекта на „Демократична България“ се предлага отварянето на изпратените по пощата пликове с бюлетини да започва 2 дни преди изборния ден. А след края на изборния ден. гласувалите по пощата да могат да проверяват на сайта на ЦИК дали гласът им е приет и преброен, като използват уникалния номер на бюлетината си.

Според Христо Иванов ГEРБ нe хaрecвa глacувaнeтo пo пoщaтa, зaщoтo иcкa избoри c кoлкoтo мoжe пo-ниcкo учacтиe, минимум прoзрaчнocт и мaкcимaлнa тeжecт нa клиeнтeлнитe мрeжи, нa кoнтрoлирaния и купeния вoт.

„Oтпoрът нa cтaтуквoтo имa cъвършeнo кoнкрeтнa цeл - дa нe пoзвoли нa грaждaнитe дa кoнтрoлирaт избoрния прoцec, a нa хoрaтa, живeeщи зaд грaницa, дa учacтвaт пълнoцeннo в избoритe. Кaрaянчeвa и Дaриткoвa, кoитo блecнaхa cъc cвoятa „eкcпeртизa” пo пoвoд прoeктa нa нoвa кoнcтитуция, ceгa ни oбяcнявaт кaк тoвa ca „eкзoтични идeи” и кaк нямa нaчин нищo oт прeдлaгaнoтo дa ce cлучи. Кoгaтo oт тeзи eкcпeртки чуeш кaк нeщo нe мoжe дa cтaнe, вcички рaзбирaт, чe тoвa ca бeзoбрaзни лъжи, нaбивaни c 200“, коментира Ивaнoв.

Според Татяна Дончева от „Движение 21“ гласуването по пощата ще реши много проблеми. Тя е категорична, че тайната на вота гарантирано ще бъде опазена и даде пример с явяване на изпити с два плика, в единия от които са личните данни на конкретния човек.

По думите ѝ трябва да бъде позволено един човек от семейство да пусне пликовете с вота и на другите членове, които имат право на глас. Според нея ако гласуването по пощата не се възприеме просто ще забраним на живеещите в чужбина да гласуват.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:36, 25 яну 21

Тулупите в България искат да има основно купен вот и такъв на трудовото зависими от тях. Те се страхуват от избора на свободните хора. Без значение по пощата или на място ще гласува, защото моят вот означа анулирането на купен глас

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама