Големите кавички

13:30, 01 фев 21 / Големите кавички 25 2518 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Казаното отлита, написаното остава. ТОПНОВИНИ подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата (25 - 29 януари)

Ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Борисов, а той щеше да се опита да го изгори, както заплашва Елена Йончева, заяви държавният глава Румен Радев по повод критиките на премиера Бойко Борисов, че той не е излязъл с позиция относно задържането на опозиционера от руските власти. 

Моята позиция е ясна много преди премиерът Бойко Борисов да се произнесе по нея. Още когато българите протестираха и скандираха „мутри вън“ под неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Когато български мирно протестиращи граждани бяха бити и арестувани, той не направи нищо, за да се установят виновните. Винаги съм бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани, независимо дали в София, Москва или другаде по света. Против използването на полицейски методи за разправа с опозицията. Против задушаването на словото и корупцията, където и да е по света, изтъкна Радев, като подчерта, че не е изненадан от демократичните пози на премиера ни под крилото на ЕС, защото там има ясно определени механизми за формиране и изразяване на единна позиция и длъжности, които да го правят. 

За България отговорен там е министър-председателят. Той представлява страната ни в съвета на ЕС. Още повече това е твърде удобно да премиер с проблемите на г-н Борисов, тъй като най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за проблеми навън, подчерта държавния глава, като отбеляза, че единствено президентът на Полша се е произнесъл по темата. 

Означава ли, че липсата на позиция до момента на Германия, Франция, Италия, Австрия, Португалия и всички останали европейски президенти, не са защитници на демокрацията?, попита риторично Радев. 

Той подчерта, че очаква, наред със защитата на Навални, българският премиер да отговори на други, критично важни за българското общество въпроси:

"Защо неглижира интерконекторите със съседните държави, а по спешност построи „Турски поток“ през България? Кога ще видим реална икономическа обосновка и себестойност на този проект, в който бяха закопани 3 млрд. наши пари? Най-важното - кога Борисов ще даде гаранция, че този проект ще бъде изплатен?, запита държавният глава. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама