СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ масовото тестване на учениците за Covid-19

16:10, 10 фев 21 / Сблъсък 25 4273 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След като в България започна масово тестване на учителите, властта анонсира намерението си да използва бързи антигенни тестове и за учениците. Целта е да се постигне по-голяма сигурност в училището, за да може повече ученици да се завърнат към присъствена форма на обучение.

Образователното министерство провежда допитване сред родителите, за да разбере каква е нагласата им към това предложение. Средствата за тестовете ще бъдат отпуснати от държавата, като се планира тестовете да се правят няколко пъти в годината.

Планът на МОН предвижда бързите тестове да се правят с взимане на материал от носоглътката с тампон, подобно на изследването PCR. Самото изследване ще се прави от медицински персонал, а резултатите от него ще са готови до час. Все още обаче не е ясно колко често ще се правят тестовете, както и дали положителните резултати трябва да се потвърдят от PCR тест и за чия сметка ще бъде той.

Още преди да се пристъпи към действия, идеята разбуни духовете и предизвика разнопосочни реакции. Според данни на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ едва между 20% и 25% от родителите са съгласни децата им да бъдат изследвани за Covid-19 с бързи антигенни тестове.

Снимка: CanstockPhoto

Според математика на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов масовото тестване на учениците ще даде възможност за вземане на адекватни решения. По думите му това изследване ще покаже каква част от тестваните ученици са се срещали с вируса и ще помогне за взимането на решение дали учениците да се завърнат в класните стаи.

Важното е в случая да се открие скритата заболеваемост, работим с персонал, който е в рискова възраст – периодично би трябвало децата да бъдат тествани“, коментира директорът на столичната детска градина „Леда Милева“ д-р Вяра Богатева.

Снимка: CanstockPhoto

На противоположната позиция е Милко Божанков от родителска организация БРОД. „Смятаме, че тези тестове са безсмислени по самия им начин на прилагане – децата извън всяка детска градина пак контактуват заедно. За да се види скритата заболеваемост, по пътя на логиката би следвало децата да се тестват ако не на 10 минути, то всеки ден, което е меко казано репресивен метод спрямо тяхната психика“, подчерта той.

Реакцията на родителите беше реципрочна, защото така им беше зададено запитването. Не е ясно и какво е питането, на места писмото е интерпретирано по различен начин от учителите. Естествено, че родителите ще отговорят с „не“, като им е подаден по този начин въпросът“, коментира Пламена Николова от Националната мрежа за децата.

По думите ѝ предварително е трябвало да бъде обяснено на родителите как ще бъде правен този тест и кой ще го прави. Според Николова, ако този тест е условие децата да се върнат в училище, много други родители биха се съгласили.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 21:13, 10 фев 21

Това е лудост. Престанете вече с вашите безмислени и опасни решения. Слудихте хората.

2 Анонимен 12:26, 12 фев 21

Спрете с тези глупости ще побъркате децата.

3 Анонимен 12:27, 12 фев 21

С тези глупости ще побъркате децата!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама