Наоми Осака спечели Australian Open за втори път

17:15, 20 фев 21 / Спорт 25 2248 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Наоми Осака спечели Australian Open за втори път в кариерата си след убедителен успех на финала над Дженифър Брейди - 6:4, 6:3. Японката не остави никакви шансове на съперничката си от САЩ, а двубоят продължи само час и 19 минути.

Титлата е четвърта за 23-годишната Осака в турнирите от Големия шлем (US Open 2018 и 2020, Australian Open 2019 и 2021). Тя остава непобедена във финални мачове.

Наоми Осака спечели US Open

По пътя към трофея "Дафне Окхърст" Осака даде само един сет на съперничките си. Това се случи в осминафинала с Гарбине Мугуруса (4:6, 6:4, 7:5), когато отрази и два мачбола.

Брейди, която е 24-а в света, отстрани само две поставени (Дона Векич 28-а и Каролина Мухова 22-а) преди да стигне до финалния в мач. В него класата между нея и Осака беше голяма.

Двукратната шампионка в Мелбърн постигна трета победа в четири срещи помежду им. Единственият успех на Брейди е от 2014 г., а през миналата година Осака я победи на полуфинал в US Open преди да вдигне трофея в Ню Йорк.

"Още след мача ми на US Open знаех, че Дженифър ще постигне успехи и ще ми създаде големи проблеми. Моят отбор е и семейство за мен, така че тази титла е и за тях. Благодаря много на феновете, които се завърнаха, а това за нас е нещо несравнимо, дава ни много повече сила", каза Осака след двубоя.

Серина със сълзи на очите: Аз приключих

Тя описа участието си във финалите от Шлема като "невероятна привилегия". С титлата Осака ще се изкачи с една позиция в световната ранглиста до второто място, изпреварвайки Симона Халеп. Брейди ще направи скок до 13-ото място в света.

"Поздравления за Наоми и нейният екип. Определено си вършите работата много добре след всички тези успехи. Съжалявам, ако съм разочаровала хората, които вярват в мен", каза финалистката от САЩ след срещата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във финалния мач Осака реализира шест аса и допусна две двойни грешки. Въпреки, че вкара по-малко от 50 процента първи сервис, японката спечели 70% от разиграните точки при него. Шампионката направи 16 уинъра и 24 непредизвикани грешки, а за Брейди те бяха 15 и 31.

Осака проби в четвъртия гейм на първия сет, за да поведе с 3:1. Брейди не се пречупи и още в следващия върна пробива, за да не допусне голямо изоставане. Американката видимо преодоля криза, но в края на сета стремежът ѝ да играе агресивно се обърна срещу нея. Брейди пропусна да пробие в деветия гейм, а вместо това Осака на свой ред взе нейното подаване, за да затвори сета с 6:4 след 43 минути.

Драматичният първи сет се отрази на американката и тя се озова в ролята на изоставаща с 0:4 и два пробива. Осака можеше да вземе и петият гейм, но Брейди я проби, след което стигна и до 2:5. До края на срещата всяка от тях взе подаването си, а Осака завърши по шампионски със сервис гейм на нула, предаде "Дневник". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама