Преместиха Навални в наказателна колония

17:05, 26 фев 21 / Свят 25 2806 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският опозиционер Алексей Навални е бил преместен от московския център за задържане, където пребиваваше от средата на януари. Това потвърди ръководителят на Федералната служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников.

Засега местните власти не уточняват какво е новото местонахождение, но Калшников коментира пред руските медии единствено, че "той е преместен там, където трябва да бъде по решение на съда", както и че "няма заплаха за здравето му, камо ли за живота му", предаде "Свободна Европа".

Припомняме, че той прекара повече от месец в центъра за задържане в руската столица, след като средата на януари той беше арестуван в Москва още при слизането си от самолета от Берлин. Аргумент за ареста му беше старо дело, по което той е имал условна присъда, нарушена с това, че не се е явявал редовно в московската полиция за подпис.

Окончателно потвърдиха присъдата на Алексей Навални

Миналата събота Навални получи две присъди в един ден – първо беше осъден на втора инстанция на 2 години и половина трудов лагер заради нарушена стара условна присъда, а след това беше глобен с 11 500 долара за клевета срещу ветеран от Втората световна война. Двете дела срещу Навални бяха разгледани на фона на призивите на ЕС и САЩ политикът да бъде освободен незабавно. Същото постанови и Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ). Русия коментира това като намеса във вътрешните работи на страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозиционерът и неговите поддръжници твърдят, че заведените срещу него наказателни дела, отравянето му и други случаи на тормоз са възмездие за политическата му дейност и неговата откровена критика към правителството на президента Владимир Путин. Арестуването и осъждането на Навални предизвикаха вълна от национални протести, на които властите реагираха с насилие, задържайки над 10 000 души в десетки градове и завеждайки административни и наказателни дела срещу много от тях.

Европейският съюз в момента разглежда нови санкции срещу Русия заради Навални и разкритикува Москва за пренебрегнатото решение на ЕСПЧ. В началото на март се очаква експерти от ООН да представят доклад по казуса с руския опозиционер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама