Редовната консумация на какао е полезна за сърцето - свойствата му помагат за защита по време на стресови ситуации. До този извод стигнаха учени от университета в Бирмингам в изследване публикувано в списание „Nutrients“.
Експертите са открили, че флаваноидите, съдържащи се в какаовите зърна - група естествени кислородсъдържащи хетероциклични съединения, получени от бензо-гама-пирона - имат положителен ефект върху функцията на кръвоносните съдове по време на психически стрес.
Стресът е най-големият враг на отслабването
„Консумирането на какао, богато на флаваноиди - може да бъде ефективен начин за намаляване на временните нарушения на ендотелната функция след стрес и подобряване на притока на кръв по време на стресови епизоди“, се казва в изследването, цитирано от БГНЕС.
Учените препоръчват включването на какао в ежедневното меню, припомняйки, че флаваноидите се съдържат и в други храни като зелен чай, малини, череши, къпини и грозде.
Добави коментар