Какво е „пластичен метаболизъм”?

18:40, 02 апр 21 25 2208 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Хората, които искат, но не могат да отслабнат, често се оплакват от „бавен метаболизъм“ или „лоши гени”. Как всъщност работи метаболизмът? Това обясни пред радио „Спутник” Михаил Гинзбург, доктор на медицинските науки и диетолог.

Трябва да говорим не толкова за „бърз" или „бавен" метаболизъм, въпреки че това са подходящи термини, колкото за висок или нисък разход на енергия. Има и друга концепция – за така наречения „пластичен метаболизъм”, при който тялото лесно преминава от съхранение на енергия към изразходването й", обясни лекарят.

Рязкото отслабване може да бъде опасно

Има хора, които трябва да ядат много често, но не могат да изразходват натрупаната енергия. А други, напротив - лесно понасят дълги паузи между храненията, могат да хапнат веднъж или два пъти на ден и това им е достатъчно. Отслабването е по-лесно за тези, които имат пластичен метаболизъм, тоест лесно „превключват” към разход на енергия.

Това са предимно по-млади и психологически отворени хора, които обичат да се движат повече, енергични са и използват всеки момент да прекарват времето си на открито, в движение. Такива хора обикновено не напълняват, независимо от хранителните си навици”, добави Гинзбург.

Според него най-простите средства за стимулиране на „пластичния метаболизъм” са пълноценният сън и повишената физическа активност: разходки, по-енергично и бързо ходене, домашни упражнения и елементарни водни процедури, например кратък душ с хладка вода. Всичко това ще помогне да поддържате себе си във форма, пише БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама