За „унижението“ на един премиер

12:40, 16 апр 21 / Политика 25 2896 Шрифт:
Биляна Иванова

Вторият ден на новото Народно събрание започна със скандали и уроци по Конституция. В центъра на словесните битки очаквано е премиерът в оставка Бойко Борисов, който не пожела да дойде в парламента при внесено искане за изслушване и излезе в отпуск. Интересен ден да излезе в отпуск човек, който работи на всички празници... Но по същество. 

По искане на председателя Ива Митева в дневния ред влезе гласуването на оставката на Министерския съвет. Тя беше внесена в деловодството вчера, но не разбрахме дали лично от Борисов. На Митева днес й се наложи не само да председателства заседанието, но и да разяснява какво пише в основния закон на страната. Тя обясни, че оставката се обективизира с нарочен акт, в случая гласуване в пленарна зала.

Направете правителство, БЕ хора

От ГЕРБ скочиха, че оставката на правителството не се гласува. Те ясно показаха, че не искат да има гласуване и дори заговориха за унижение на Борисов. Тома Биков попита и призова: „Какво ще се случи на практика? Правителството ще спре да функционира ли? Ще ви кажа как ще спре да функционира – ами направете правителство, бе, хора“. „Ако искате да я гласуваме три пъти тая оставка. Може и утре, и в другиден“.

В защита излезе и Александър Ненков. „Вие сте в правото си да приемете, каквото прецените. Даже ще се види кой е управляващ и кой опозиция. Искате да унижите Бойко Борисов, кабинета и ГЕРБ. Но не унижавате тях, а хората дали отново най-много доверие на ГЕРБ“. Той също призова от опозицията да се хващат за работа: „Колкото по-бързо направите правителство, толкова по-бързо омразният ви кабинет на Бойко Борисов ще си отиде. Стегнете се, направете си кабинет“.

Четете Конституцията (без БЕ)

Татяна Дончева заяви, че оставките на правителствата се гласуват и това е създадена парламентарна практика. Тя призова парламентарните групи да се придържат към здравния разум и Конституцията.

Надежда Йорданова от „Демократична България“ обясни, че според основния закон след прекратяване на правомощията Министерският съвет изпълнява задълженията си до избора на ново правителство – било то редовно, или служебно.

От ДПС се впечатлиха от изказването, че гласуването на оставката е „унижение“ за Борисов. „Не може един премиер да бъде унижаван като го викат в Народното събрание. Той трябва да се яви, да даде отчет, да подаде оставка. За всеки премиер и министър това трябва да бъде чест“, заяви Йордан Цонев. „Това не е така за сегашния премиер и за голяма част от министрите. Казвам го с уважение“, допълни той.

Оставката все пак бе приета. Всички, с изключение на ГЕРБ, станаха на крака и аплодираха решението.

Викове, нападки, остър тон, видимо неуважение към институцията и нейния председател. В Деня на Българската конституция, гледайки заседанието на Народното събрание, лесно можехме да го объркаме с цирка. И то без да обиждаме цирка...

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама