Русия отново не допусна лекари до Навални

19:26, 18 апр 21 / Свят 25 2865 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Предупрежденията, че руският опозиционер Алексей Навални е на крачка от смъртта, не въздействаха на руските власти. След два часа чакане пред портите на колонията, където е затворен Навални, екип от четирима лекари и терапевти отново не бе допуснат да го прегледа, стана ясно от видео, разпространено от тях в социалните мрежи.

Навални е в Изправителна колония-2 в град Покров на около 100 км източно от Москва. Той има нужда от спешна операция заради прищипване на нерв. Състоянието му допълнително се влошава и от гладната стачка, която започна на 31 март. Опозиционерът бе задържан през февруари и излежава присъда от две години и половина по старо дело.

 

Навални може да умре "всеки момент"

"Сърцето на Навални може да спре всеки момент", предупредиха вчера лекари и поискаха веднага да получат достъп до него, както и той да бъде преместен в интензивно отделение. Гласовете в негова подкрепа от цял свят се увеличават. Над 70 световноизвестни актьори, писатели, режисьори и музиканти, журналисти и историци изпратиха писмо до руския президент Владимир Путин с призив да гарантира правата на Навални. Вчера американският президент Джо Байдън определи ситуацията с руския опозиционер като "страшно несправедлива и неприемлива", пише "Сега".

Днес Съветът на ЕС излезе с декларация по адрес на Русия. "ЕС е дълбоко загрижен по повод съобщенията за влошаващото се здраве на Алексей Навални. Призоваваме руските власти да осигурят незабавен достъп на доверени лекари до него. Ще ги държим отговорни за безопасността на Навални", се казва в декларацията. От Брюксел посочват, че утре темата с Навална ще бъде обсъждана на среща на външните министри на съюза. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама