Пълен крах: Суперлигата се разпадна за 36 часа

09:50, 21 апр 21 / Спорт 25 3276 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската футболна Суперлига се разпадна по-малко от два дни след съобщаването на новината за създаване ѝ. Инициаторите на новия турнир не успяха да издържат натиска на феновете и политиците от цяла Европа.

Създават европейска футболна Суперлига

Лигата трябваше да се състои от 12 отбора от Великобритания, Испания и Италия. Първи обявиха оттеглянето си шестте британски клуба - Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Арсенал, Челси и Тотнъм. Италианската преса съобщава, че Интер и Милан също са размислили, докато решение все още не е взето от Ювентус. Така Суперлигата буквално изчезна.

В общата позиция на клубовете в Суперлигата, без тези от Великобритания, се казва, че изтъква, че членовете на Премиър лийг са били принудени да напуснат под външен натиск. Според изданието „Mundo Deportivo“ УЕФА е принудила шестте английски гранда да се откажат от участие в Суперлигата заради солиден финансов стимул. Подобен финансов стимул обаче не е бил предложен на останалите три испански и три италиански отбора от Суперлигата, пише Gong.bg.

Появи се и информация, че английски гранда са изразили пред УЕФА желанието си да възстановят членството си в Асоциацията на европейските клубове.

„Суперлигата е убедена, че актуалната ситуация в европейския футбол изисква промяна. Предлагаме нов турнир, защото действащата в момента система не функционира. Нашето предложение е насочено към това да се осигури развитие на спорта, като същевременно се гарантират ресурси и стабилност за развитието на футболната пирамида, включително помощ за цялата футболна общност, която е изправена пред финансови затруднения заради пандемията. Освен това, всички по веригата следва да получат завишени плащания от фонд "Солидарност“, се казва в позицията на Суперлигата“, цитирана от Mediapool.

Създателите на проекта казват, че ще предприемат адекватни стъпки за трансформиране на Суперлигата, за да предложат на феновете най-доброто възможно изживяване и “в същото време да осигурят по-високи приходи за цялата футболна общност".

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама