Хиляди арестувани на протестите в подкрепа на Навални

12:51, 22 апр 21 / Свят 25 2911 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Полицията е арестувала близо 1800 души вчера по време на демонстрациите в цяла Русия с искане затвореният опозиционен лидер Алексей Навални да бъде освободен, предаде Асошиейтед прес.

Според неправителствената организация „ОВД-Инфо“ арестувани са най-малко 1784 души в 82 града; най-големият брой е около 600 в Санкт Петербург, пише „Mediapool”.

Най-големият от протестите беше в Москва. Там хиляди хора преминаха с шествие с през центъра на града. Някои от арестуваните бяха задържани още преди да започнат протестите, включително хора от най-близкото обкръжение на Навални.

Не е ясно дали като участие и интензивност вчерашните демонстрации са били като тези от януари, които избухнаха, след ареста на Навални. Оценките за участието са различни: според полицията в Москва в столицата са излезли около 6000 души, а наблюдател заяви за Youtube канала на Навални, че множеството е около 60 000 души.

Екипът на опозиционера организира протестите след съобщения, че здравословното му състояние се влошава и животът му е в опасност, след като преди три седмици Навални обяви гладна стачка. Националните протести бяха свикани за същия ден, в който Путин произнесе годишното си послание за състоянието на страната.

Путин: Организаторите на провокации ще съжаляват, както никога досега

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама