Джамбазки: ЕП улесни пътуването с влакове за трудно подвижните хора

10:25, 02 май 21 / Политика 25 3197 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В ЕП приехме един изключително навременен и смислен доклад за Регламента относно правата и задълженията на пътниците, пътуващи с железопътен транспорт в ЕС. Изключително важно е, че в поправките на регламента се обръща особено внимание на хората с намалена подвижност. За тях е изключителна трудност използването на автобусния транспорт и може би единствената им алтернатива остава железницата. За съжаление досега подготовката им за придвижване с железопътен транспорт отнемаше много време и беше изключително сложна. Трябваше и да заплащат допълнителни такси за придружителите си, било те хора или кучета-водачи. Тази поправка е една добра стъпка към повишването на мобилността на тези хора. Това написа във Facebook евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Джамбазки: Зеленият сертификат за COVID-19 е дискриминация

„За разлика от въздушния транспорт, в железопътния не бяха уредени проблемите, възникващи при закъснения на влаковете. Добре е, че сега се прави разлика между крайградски пътувания и тези на дълги разстояния. Това разграничаване ще помогне по-лесно пътниците да могат да си търсят правата и респективно обезщетения при закъснения на железопътния транспорт.

Трябва да се работи и по популяризирането на железопътния транспорт като устойчив, иновативен и зелен вид транспорт, който може да гарантира основни услуги дори по време на неочаквани кризи. Виждаме, че железопътният транспорт има стратегическа роля за свързаността по време на пандемията, която преживяваме. А що се отнася до пътниците, няма по-сигурен и безопасен вид транспорт“, посочи евродепутатът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама