Желанието да спим повече издава здравословен проблем

20:00, 06 май 21 / Любопитно 25 3334 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Прекалено дългият сън може да бъде симптом на болезнено състояние, предупреди неврологът и ръководител на сомнологичната лаборатория „Унисон” Елена Царева в интервю за радио „Спутник”. 

Не говорим за ситуации, когато човек се опитва да компенсира дефицит на сън поради нарушение на режима си и прекарва повече от 8 часа в леглото, което обикновено е достатъчно за възстановяване на организма”, поясни лекарят. „Трябва да внимавате, ако прекарвате много повече от нормата в сън всеки ден, но въпреки това постоянно искате да спите. Това може да е проява на няколко болезнени състояния”, подчерта неврологът.

Кое положение на тялото е най-подходящо за сън

Можете да страдате от хиперсомния или депресия. В първия става дума за специфичен комплекс от заболявания, свързани със нарушения на съня, които трябва да бъдат лекувани. Във втория случай - при депресия, има повишена нужда от сън и прекарване на време в леглото, заради загуба на интерес към външния живот и концентрацията на съзнанието навътре“, отбеляза Царева.

Защо спането на пода е полезно за здравето

Според нея и двете състояния трябва да се приемат много сериозно и изискват консултация със специалист. „Бих препоръчала да отидете на лекар, ако забележите, че много често не ви се става от леглото. И депресията, и хиперсомнията са много сериозни състояния, които мнозина подценяват“, подчерта неврологът, предаде БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама