Стефка Костадинова ще съди шведски журналист

11:37, 17 май 21 / Спорт 25 5385 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

34 години след великия рекорд на Стефка Костадинова, постижението ѝ продължава да боде като трън в очите определени кръгове завистници извън пределите на родината ни. Поредното доказателство, че светът никога няма да прости нито на Костадинова, нито на България нейните недосегаеми и до днес 209 см в сектора за скок на височина дава човек на име Патрик Еквал.

За Патрик Еквал се знае, че е швед и че от десетилетия упражнява професията на спортен журналист. В Скандинавия е известен с два факта - с ненавистта си към спортистите от бившия социалистически блок и с обожанието, което изпитва към една от известните лекоатлетки в скока на височина от близкото минало – неговата сънародничка Кайша Берквист, пише bTV.

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

Преди два дни Патрик Еквал отправи шокиращо обвинение към Костадинова по време на участието му в телевизионното състезание „Muren“, което в превод означава „Стените“. Куизшоуто се излъчва по един от най-гледаните канали в Швеция - националния SVT в 20.00 ч., а в него Еквал многократно заявява, че по време на първенството на планетата в Рим на 30 август 1987 г., когато поставя световния рекорд, българката е била „натъпкана с допинг“.

Думите нажежават атмосферата в студиото и журналистът дори е предупреден от друг участник в предаването - адвоката и бивш министър на правосъдието в Швеция Томас Бодстрьом, че тези негови твърдения без доказателства ще го вкарат в съда и че ще бъде осъден за клевета.

Преизбраха Стефка Костадинова за председател на олимпийския комитет

И Стефка Костадинова ще направи именно това – ще си потърси правата в съда. В официално изявление до медиите тя заявява: „Според разпространени в българските медии информации някакъв шведски журналист е наговорил в някакво тв предаване обидни и неверни думи по мой адрес. Яростта му била породена от световния рекорд на скок височина 209 см, който е с един сантиметър повече от постижението на неговата сънародничка Кайша Берквист, отлична състезателка, притежаваща световния рекорд в зала с 208 см. Въпросният господин бил наклеветил публично и всички български атлетки от миналото, зачерквайки техните успехи. Ако това е така, заради името, заради българския световен рекорд и престижа на родния спорт възнамерявам да си потърся правата в съда“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама