Янев: Държавните фирми спират да работят със санкционираните по „Магнитски“

11:46, 07 юни 21 / Политика 25 2613 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента. Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в началото на заседанието на Съвет по национална сигурност, което свика преди дни.

Думите му са в коментар на това, че на 2 юни службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по закона „Магнитски“ на шестима българи и 64 фирми, сред които бизнесменът Васил Божков, бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и свързвания с него зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Божков за „черния списък“: Навеждат се на американците, за да крадат безнаказано

По думите на премиера структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политически неутралитет, са действали пристрастно, в политически смисъл, със съответните последствия в това отношение. „Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите в това отношение вече излизат извън националните ни граници“, каза премиерът в началото на заседанието, пише "Дневник".

Той подчерта, че корупционната среда в България не просто разрушава международния авторитет на страната, но и подкопава политическата система, както и устоите на демокрацията, като я прави нефункционална и неефективна. „Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система, без да решим фундаменталните проблеми с корупцията“, добави Стефан Янев.

Премиерът подчерта, че е нужна сериозна промяна в прокуратурата, съдебната система и на всички правоприлагащи органи, които са призвани да прилагат закона и „за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните си функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост“.

Според Янаки Стоилов подкупваните по високите етажи на властта са няколко

Янев посочи, че постоянна работна група с участието на представители на МВР, Министерството на финансите, ДАНС и НАП ще има за цел да изготви списък на санкционираните лица и фирми с идеята да бъдат сведени до минимум рисковете за страната в политически и икономически план и държавата да се защити от негативните последици от решението на САЩ.

„Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Казаното дотук е в пряка зависимост от необходимостта да се разработят правила за поведение на българските банки в ситуация, като тази в момента, и в изпълнение на закона за кредитните институции“, подчерта Янев.

По думите му в момента няма такива правила и той изрази надежда следващият действащ парламент да приеме такава законова уредба, която да уплътни този нормативен вакуум.

След санкциите: Борисов поема вината за Манолев, но не и за Пеевски и Божков

Заседанието на Съвета по сигурността е първото за мандата на служебния кабинет.

Божков атакува в съда „черния списък“

Партията на Васил Божков „Българско лято“ е атакувала пред Върховния административен съд решението на правителството, което според бизнесмена е взето под диктовката на чужда държава.

„Решението на Министерски съвет е без прецедент в демократичната история на страната ни. Служебният кабинет е бързал толкова да изпълни волята на чужди „началници“, че е престъпил цял куп от основни права на българските граждани, установени с Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права на ЕС и множество български закони. Пороците на акта са толкова много и толкова радикални, че партията поиска обявяване на Решението за напълно нищожно“, обяви Божков във Facebook.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама