СБЛЪСЪК: В колапс ли е строителният бранш?

16:20, 11 юни 21 / Сблъсък 25 4363 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Служебният кабинет действа с размах – по върховете на всяко министерство имаше рокади, бяха изнесени и данни за какви ли не нарушения. Бяха сменени началниците на редица държавни агенции, сред които пътните. С ново ръководство е Агенция „Пътна инфраструктура“, както и „Автомагистрали“ ЕАД. Промените там дойдоха на фона на открити нередности при ремонтите на важни инфраструктурни проекти, сред които тези на магистралите „Тракия“ и „Марица“. Сметната палата откри, че „Автомагистрали“ са получавали обществени поръчки от АПИ, без реално да имат капацитет да ги изпълнят.

В колапс сме, блокирани са оперативни програми

На този фон от Камарата на строителите в България писаха на президента Румен Радев и му се оплакаха, че браншът е изпаднал в колапс. „Свидетели сме в последния месец на ескалация на негативните и уронващи престижа на строителния бранш внушения, отправени от министри от назначения от Вас служебен кабинет”, заявиха те и определиха като „особено смущаващи“ изказванията на регионалния министър арх. Виолета Комитова.

Строителите апелират, че министърът е създала несигурност, заради която ресорните ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват. Според тях действията на Комитова по кадровата политика, уволненията и назначенията, са „крайно противоречиви“.

„Ситуацията в бранша се усложнява и заради спрените действия във всички институции, ангажирани с изпълнението на сключените договори. Блокирани са и всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони, вследствие на което е създадена реална опасност да се загубят безвъзвратно милиарди евросредства”, подчертават от Камарата.

Няма колапс или спрени проекти по програми

„Строителният бранш не е в колапс. Очевидно някои фирми са се чувствали сигурни при друг министър, а не при новия. Всички ресорни ведомства на МРРБ работят, но ако някои служители в тях са спрели работата си, следва да си подадат молбата за напускане”, заявиха от регионалното министерство.

„Строително-монтажните работи се актуват редовно. Наследените от предишното управление задължения на стойност 600 млн. лв. относно републиканската пътна инфраструктура вече са осигурени със съдействието на служебния министър на финансите. Същите ще бъдат разплатени на всички коректни фирми, след като МРРБ извърши проверка на място за количеството и качеството на извършената работа”, посочват още от министерството.

„Към днешна дата министър Комитова не е спирала нито един строеж и нито един проект по програми”, категорични са от МРРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама