Мария Гроздева ще е българският знаменосец в Токио

15:15, 01 юли 21 / Спорт 25 3969 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Олимпийската ни медалистка Мария Гроздева ще има честта да бъде знаменосец на Олимпиадата в Токио. Именитата ни състезателка в спортната стрелба ще влезе в ролята на лидер за родната делегация по време на церемонията по откриването на игрите, обяви председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова.

Гроздева за втори път ще бъде знаменосец, след като стори това Атина през 2004 година. Тогава тя спечели злато в стрелба с пневматичен пистолет на 25 метра.

Сребро за България на европейското по спортна стрелба

Преди всичко бих искала да поздравя българските спортисти, извоювали правото да стартират в най-елитните и популярни състезания на планетата. Да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една не малка победа,“ заяви Костадинова, цитирана от Българския олимпийски комитет. 

Тя благодари за силната подкрепа, вярата и куража от страна на българската държава. Тя се обърна и към всички сънародници с апел да подкрепим нашите олимпийци и да дадем този мощен стимул за успеха и доброто представяне на цялата ни делегация. Нека всички заедно бъдем като един зад нашите състезатели и отбори, защото те се нуждаят от силна подкрепа, кураж и вяра. От сърце желая на всеки един от спортистите ни да има своя голям ден по време на Олимпиадата. Всички да бъдат здрави и силни, да носят с чест и гордост българските екипи. Вярвам, че в Токио ще можем да чуем родния химн по време на награждаванията,“ каза още настоящата световна рекордьорка в скока на височина.

Президентът връчи българския флаг на олимпийската ни делегация

България ще участва с 42 състезатели на Олимпийските игри в Токио, които бяха пренасрочени с година по-късно заради глобалната пандемия. В японската столица ще се представим в 14 спорта, сред които традиционно силните за страната ни борба, вдигане на тежести, спортна стрелба, бокс, художествена гимнастика, лека атлетика и др.

На предишните игри преди пет години в Рио изпратихме 51 участници в 14 спорта. За сметка на тенис, модерен петобой, гребане, фехтовка и колоездене, сега в делегацията ни се включват състезатели по вдигане на тежести, спортна гимнастика, тенис на маса и най-новия олимпийски спорт карате. На последните две олимпиади България спечели по 3 медала без да има шампион: в Лондон 2012 сме с два сребърни и един бронзов медала, а в Рио 2016 с един сребърен и два бронзови.

Церемонията по откриването на тазгодишната Олимпиада ще е на 23 юли.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама