Италия и Англия определят шампиона на Евро 2020

07:52, 11 юли 21 / Спорт 25 2508 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Отборите на Италия и Англия се изправят в дългоочаквания финал на Евро 2020 тази вечер от 22.00 часа на стадион „Уембли“ в Лондон. Арената вече стана свидетел на два епични полуфинала и очакванията са за също толкова зрелищен финален сблъсък.

Голмайсторите на Евро 2020

За първи път в историята си Англия ще играе на финал на европейско първенство и еуфорията на Острова е огромна. След успеха си на домашния Мондиал 1966, англичаните пет пъти отпадат в полуфиналите на големи турнири - на Евро 1968 и 1996, на световните първенства през 1990 и 2018 година, както и в турнира на УЕФА Лигата на нациите през 2019-а. 

Италия има една титла от европейски първенства - през 1968 година, както и два загубени финала през 2000 и 2012 година. „Скуадра адзура“ пропусна световното през 2018 година, но се завърна с гръм и трясък на голямата сцена под ръководството на селекционера Роберто Манчини и е в серия от 33 мача без загуба, припомня Sportal.bg. 

Дузпи изпратиха Италия на финала на Евро 2020

По пътя си до полуфиналите Италия спечели убедително група А, като записа успехи с по 3:0 над Турция и Швейцария, а в последния си мач надви Уелс икономично с 1:0. В 1/8-финалите Италия срещна трудности срещу Австрия на „Уембли“, но след продължения си взе своето с 2:1 след 0:0 в редовното време. В 1/4-финалите „скуадра адзура“ елиминира един от считаните за фаворите отбори - този на Белгия, след като постигна успех с 2:1.  В полуфинала хората на Роберто Манчини се изправиха срещу Испания. Италия поведе с гол на Федерико Киеза, но Алваро Мората върна равенството 10 минути преди края на редовното време. Победителят беше излъчен едва след изпълнения на дузпи, които класираха напред „скуадра адзура“. 

Англичаните стартираха с успех 1:0 над Хърватия. След това записаха 0:0 с Шотландия в островното дерби, а в последния си мач от групата надвиха и Чехия с минималното 1:0, за да завършат на първо място. Съперникът им в 1/8-финалите се оказа отборът на Германия. Англия нямаше победа над този съперник в елиминационна фаза от 55 години насам, но прокобата беше развалена - 2:0 и 1/4-финал срещу Украйна, спечелен с убедителното 4:0. В полуфиналите Англия отстрани състава на Дания с 2:1, като успехът дойде след спорна дузпа. Това обаче вече е в историята и днес англичаните жадуват да направят последната крачка и да повторят успеха от 1966 година пред собствена публика. 

Дузпа в продълженията прати Англия на първи финал на европейското

И двамата селекционери нямат големи кадрови проблеми. Извън сметките на Роберто Манчини са Алесандро Флоренци и Леонардо Спинацола. Колегата му Гарет Саутгейт пък няма да разчита единствено на Фил Фодън, което е сериозен удар. Англичаните обаче ще имат мощната подкрепа на 12-ия си играч - публиката на „Уембли“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама