Плетенето – йога за мозъка

18:30, 25 юли 21 / Любопитно 25 3105 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Заплитане по заплитане и така до безкрай ... Ритмичното темпо на плетене прави своето: по време на това интересно занимание, човек сякаш изпада в транс. Ръцете са заети, главата е свободна от излишни мисли, съзнанието е в стабилно равновесие.

Плетенето е релаксация

Плетенето е провокираща размисъл практика на медитация и концентрация, хоби на милиони жени по целия свят. Неврологията призна плетенето за новата йога. Йога за мозъка - звучи много впечатляващо, според „Плусинфо“.

Проучване сред повече от 4000 плетачи по цял свят установи, че плетенето често носи чувство на щастие. Релаксация, облекчаване на стреса и самореализация за хората, които се занимават с това хоби.

Знаете ли, че ако плетете поне 3 пъти седмично, нивото на тревожност и стрес значително намалява? Има невероятен ефект върху емоционалната сфера. Успокоява и допринася за дългоочакваното чувство за баланс. Също така ще изпитате положителни промени в различни области на живота.

Предимства на плетенето

1. Психичното състояние се подобрява, а с решаването на психологическите проблеми се увеличават и духовните ресурси.

2. Вниманието и концентрацията стават постоянни спътници.

3. Развиването на фината моторика ви позволява да се занимавате с домакински задължения, които не сте искали да извършвате преди.

4. Креативността се развива и се възнаграждава с неочаквани прояви на щастие, удоволствие и удовлетворение.

5. Самочувствието достига ново ниво. Усещането за удовлетворение от добре свършената работа и увереността във вашите сили, допринасят за самочувствието.

6. Лесен начин за развиване на търпение и постоянство. Нищо не ви изважда от равновесие!

7. Паметта се подобрява и мозъкът работи много по-бързо.

Цялостното удоволствие, което дава плетенето, не може да се сравни с нищо, получено от други видове хобита. Много учени смятат, че плетенето помага на възрастните жени да останат здравомислещи и удължава живота им.

Депресията и безпокойството могат да бъдат облекчени с помощта на плетенето, а в трудни времена това хоби ще се превърне в спасение от различни тревоги и външни влияния, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама