Голямото разминаване: Къде и кога кандидат-премиерът е получил докторското си образование?

13:35, 02 авг 21 / Политика 25 3319 Шрифт:
Василена Йорданова

Петък в пет – в последния възможен момент, „Има такъв народ“ обявиха своята нова номинация за премиер. След оттегления се Николай Василев и завъртяното по медиите име на Петър Илиев, под светлините на прожектора се появи съвсем различно лице – никому неизвестния Пламен Николов.

Николов е бизнесмен, който се запознава със Слави Трифонов по време на т. нар. „кастинги за политици“ на шоумена. Към момента най-впечатляващото около него е образованието му  - доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Странна и всеобхватна образователна степен, която определено буди любопитство.

Хибридната комбинация предизвиква интерес у експерта Васил Величков и той прави собствено разследване за образованието на евентуалния бъдещ премиер, публикувано в сайта The Red Pill.

Къде е получил това образование?

Естествено при толкова любопитна специалност, първият въпрос, който изниква е къде се изучава. И още тук се сблъскваме с леко разминаване. Според сайта на „Има такъв народ“ Николов изучава тази специалност в Софийския университет, но според профила му в социалната мрежа за предлагане и намиране на работа LinkedIn, той придобива докторската си степен в австрийския университет в Клагенфурт в периода 2001-2004 г. Последно в България, в Австрия или?

 

Университетът в Клагенфурт е относително престижен – под номер 5 в Австрия и 48 в света (за университети с под 50-годишна история, иначе #200+ глобално). На сайта на учебното заведение обаче не фигурира подобна тройно-комбинирана докторска програма.

Има три (3) отделни 3-годишни докторски програми, а именно „Doctorate in Philosophy“, „Doctorate in Social Sciences and Economics“ и „Doctorate in Law“, които евентуално биха покрили толкова всеобхватна материя. Само че, това би изисквало поне девет (9) години здраво учене и принос към научните изследвания, показва проверката на Василев.

Той уточнява, че университетът предлага и възможност за гостуващи чуждестранни докторанти, които могат да бъдат приети с вече формулирана област или теза, само че програмите за тях са ограничени до максимум една година, и не се присъждат степени, а докторантите само могат да използват възможностите за научни изследвания.

Василев отхвърля възможността Николов да се е обучавал по програма, която вече не съществува тъй като търсенето в Google на фразата „Philosophy of Economics, Law and Politics“ (в кавички) връща само три резултата от целия Интернет… Тоест ако е имало програма с такова наименование, и с такъв широк обхват, или някой друг докторант е придобил такава образователна степен, все щеше да е спомената някъде, но не би…

Проверка в Google Scholar не открива и научни публикации, в които „Plamen Nikolov“ или „P.Nikolov“, се споменават в контекста на същия университет.

Ако не е в Австрия, може би е в България?

В Софийския университет, в катедра „Философия“ се оказва, че има докторска програма, подобна на посочената от Николов, която е с дори по-всеобхватно заглавие: „Философия на културата, политиката, правото и икономиката“.

И макар на теория да звучи като образование точно за премиер - покриващо почти всички ресори на едно правителство, на практика нещата не се оказват точно така. Според официалния конспект на програмата не се преподават никакви конкретни и практически-приложими знания или умения в областта на икономиката, правото или политиката, а се изследват философските аспекти от „птичи поглед“.

В търсене на други биографични източници – Wikipedia и Facebook

В свободната енциклопедия Wikipedia страницата за „Пламен Николов (политик, р. 1977)“  е чисто нова. Създадена броени дни преди името му да бъде обявено като евентуален премиер – на 26 юли 2021 г. от анонимен потребител.

Според версията на страницата в Wikipedia от 31.07.2021, Пламен Николов печели стипенидия през 2002г. и защитава дисертацията си през 2004 г. в Universität Klagenfurt. Даже е посочен и научният ръководител, който в този период наистина е преподавал в същия университет, а понастоящем е пенсионер. Ако стипендията е спечелена през 2002 г., няма как докторантурата да е започнала през 2001 г., да е продължила задължителните три (3) години и да е защитена докторската дисертация през 2004 г.

Любопитна подробност за статията е, че съдържанието в нея е редактирано и от потребителя Rumensz, който напоследък е активно редактира страници в Wikipedia. В последната година е редактирал страниците на Николай Бареков, Бойко Борисов, а съвсем скоро е добавил към страницата за Иво Прокопиев квалификацията „медиен олигарх“. След кратко засичане на информацията от собствената страница на Rumensz и проверка в Търговския регистър, става ясно, че това е лицето Румен Василев Ангелов от гр. Стара Загора, бивш съучредител на НПО „Българско общество за образование и култура“ и бивш прокурист на „Пътно поддържане – Стара Загора“ ЕООД. Според разследване на сайта за разследваща журналистика Биволь именно Rumensz е администраторът, който е изтрил страницата за скандала „Янева гейт“  в Wikipedia.

Около час и половина редакции в статията нанася и потребител с името Nikolov p, за когото въпреки сходството в имената, не може да се твърди, че е самият Николов.

Според профила на Пламен Николов отворен през мобилното приложение на Facebook (което дава повече детайли и дати), участието му в докторската програма е било в Alpen-Adria-Universität Klagenfurt през учебната 2003 г. Трето разминаване до момента е периода на обучение, според LinkedIn докторантурата е в периода 2001 г. – 2004 г.

Проблеми с дисертацията на Николов

Междувременно журналистът Григор Лилов излезе с паралелно разследване, в което обяви, че  има индикации за манипулации в „Регистър на академичния състав и защитените дисертационни трудове“ – подрегистър „Всички лица на академични длъжности и придобити научни степени“, и че в регистъра изглежда са направени обратно-датирани вписвания, които да замажат положението с липсата на документи, подкрепящи образователната степен на кандидат-премиера Пламен Николов.

Проверка на образователното министерство показа, че дисертацията на Пламен Николов е предадена без задължителната информационна карта, която съдържа детайлите, свързани с нейната защита. Именно заради това информацията за тази дисертация, налична в електронния Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС) на НАЦИД, е твърде оскъдна.

От МОН посочват, че дисертационният труд на Пламен Николов е наличен в
библиотеката на НАЦИД и данните не са били променяни след 2011, когато регистърът се прехвърля в електронен вариант. От МОН имат готовност да публикуват дисертацията след изразено писмено съгласие на автора.

Пламен Николов може и да е защитил докторска дисертация, най-вероятно е придобил образователна степен PhD, но все още не е ясно нито в кой университет, нито какво точно е специализирал, тъй като всички публични версии на неговата биография се разминават като твърдения и години…

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Тодор 17:05, 03 авг 21

Христо Иванов е без образование и със спрени адвокатски права от години, а се представя като юрист, вие тук сте тръгнали да търсите сензация...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама