БОК с жалба срещу ощетяването на щангиста ни

08:20, 04 авг 21 / Спорт 25 3460 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българският олимпийски комитет изразява силно възмущение относно начина, по който щангистът Христо Христов бе лишен от възможността да спечели медал на олимпийските игри в Токио. Категорично смятаме, че българският състезател бе ощетен, което повлия на класирането му. Подобни реферски отсъждания не кореспондират с основните ценности, заложени в спортните надпревари – равнопоставеност, честна игра и феърплей. Не приемаме основанията, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен. Това се казва в изявлението на БОК.

Спорно съдийско решение лиши Христо Христов от медал в Токио

Днес генералният секретар на БОК Белчо Горанов ще внесе официална жалба до спортния директор на МОК Кит Маконел. В нея, наред със сезирането на МОК за случая, се настоява Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) да приведе своите правилници в съответствие с базисните спортни принципи, за да се предотвратят в бъдеще подобни ощетявания на състезатели от съдийския апарат.

Припомняме, че европейският вицешампион Христов изтласка 222 кг и събра двубой от 411. Опитът му първоначално бе зачетен с 2:1 съдийски гласа, но след това се събра 5-членното жури на състезанието и го отмени заради леко добутване с дясната ръка. Българският щаб оспорва това решение, но журито отхвърли това обжалване.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама