Работодателите сезират МВР и ДАНС за цената на тока

14:20, 11 авг 21 25 3578 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Работодателските организации сигнализираха за високи цени на електроенергията. Токът за българската индустрия е с над 50% по-скъп от този в Германия, Италия, Франция, Австрия. Те настояха за спешни действия на държавата на среща със служебния премиер Стефан Янев. Предложиха и мерки: да се осигури пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ и временно да се ограничи износът на електроенергия; да се подкрепят засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, с оглед обективната им невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения.

Поискаха и оставките на енергийния министър, както и на шефовете на БЕХ и „Марица Изток“ 2. Министър Андрей Живков заяви, че е готов да си подаде оставката, ако му бъде поискана официално. По думите му е направено всичко възможно ТЕЦ „Марица Изток“ 2 да работи така, както не е работила в близките години. В момента там работят 5 от 8 енергоблока, а неработещите са в ремонти. На този етап, държавата предлага съкращаване на времето за ремонти, за да се въведат по-рано в експлоатация и други мощности.

Границата на търпимост е премината

Бизнесът обяви категорична готовност за протести, за да защити интересите на работещите в индустриалния сектор. Според работодателите ситуацията се е задълбочила и конкурентните позиции на фирмите са се влошили драматично.

Предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират“, заяви в ефира на БНТ председателят на УС на АИКБ Васил Велев. Според него „кучето е заровено“ в БЕХ и в дъщерните му дружества, които предлагат по-голямото количество от електроенергия на умишлено високи цени, създавайки и умишлен дефицит. Имаме два до три пъти повече мощности, отколкото електроенергия потребяваме – няма обективни причини за дефицит. В същото време цената е най-висока в целия ЕС“, коментира той.

Съдът спря вписването на новото ръководство на БЕХ

Работодателите обявиха, че ще сезират ДАНС и МВР. Те виждат зловредно управление, „в полза на определени лица и в ущърб на страната и предприятията, чужди интереси“. Подозират, че „се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност”.

От КЕВР съобщиха, че започват проверка във връзка с високите цени на енергийната борса. Изискана е информация от ТЕЦ „Марица Изток“ 2, от ЕСО и от „Българската независима енергийна борса“ ЕАД. Ще се установява дали неучастието на генериращи мощности от ТЕЦ-а на пазара влияе върху динамиката на цените на едро на електроенергията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама