До месец големи маси афганистанци ще са до границата ни

14:16, 27 авг 21 / Политика 25 2770 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

До месец големи маси афганистанци ще са непосредствено да българските граници. Това стана ясно от отговор на парламентарен въпрос на служебния силов вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Такива са прогнозите на българските разузнавателни и контраразузнавателни служби, които са включени в щаба, организиран, за да посрещне мигрантските вълни.

Рашков заяви, че от Афганистан към Турция и България са тръгнали много хора, които се придвижват на огромни маси, и че това е процес, който се следи постоянно и внимателно. През юли вече е отчетено 6-кратно увеличение на мигрантския натиск в сравнение със същия период през миналата година.

Рашков съобщи, че мигрантските центрове се запълват бързо - капацитетът им е запълнен на 75,6% - 953 души при налични 1200 места. Вече е отворен допълнително центърът в Елхово, който е с 200 места. Има готовност за отварянето и на Любимец. Към момента няма идея да се изграждат нови центрове.

Афганистанци чукат на вратата, а ние търсим канaдци

Бежанските центрове обаче са едва 29% заети - 1486 души при 5160 места. Така и не става ясно къде изчезват хората, които всекидневно се хващат в страна. Само през последните месеци бяха залавяни по 40-70 нелегални мигранти. Още по-интересно е къде са се изпарили и хората, които са били в бежански центрове в очакване на бежански статут.

Съществуващите към момента национални планове се преглеждат. „В готовност сме, планираме в близките дни да съберем Съвета за сигурност към Министерски съвет, за да приеме конкретни идеи и предложения“, заяви служебният премиер Стефан Янев в пленарната зала на въпрос за бежанската вълна от Афганистан.

Това, което правят българската държава, правителството и всички ангажирани служби, е да следят обстановката в Афганистан и да подготвят националната система за защита на сигурността да реагира адекватно на увеличаване на мигрантската вълна. Има известно увеличение на мигрантския натиск към границата на България“, добави Янев.

ЕС не признава талибаните и не разговаря с тях

„Ситуацията в момента се контролира от МВР и неговите структури. Личният състав, който патрулира, е увеличен с 600 души и е оборудван с допълнителни средства за наблюдение и високопроходими автомобили. Прегледани са всички планове, има допълнителна координация - включително с представители на Министерството на отбраната през изминалата седмица. Има готовност за увеличаване на патрулите, включително с подпомагане от въоръжените сили, било по суша, въздух или море, ако е необходимо“, уточни Янев, цитиран от „Сега“.

За опазване на границата имаме два обекта - първостепенно значение е границата с Турция, където са основните пътища за преминаване, но и границата с Гърция. И на двете граници са направени координации с държавите съседки по линията на миграцията и по линията на МВР и на национално ниво е направена организация. Съгласен съм с оценката, че временното възпрепятствано съоръжение по границата не е в добро състояние, има участъци, нуждаещи се от спешен ремонт. Парламентът може да помогне с допълнителен бюджет за оградата по границата. Обмисляме и сме пред вземане на решение да централизираме дейността по охраната на държавата граница изцяло върху МВР, тоест Гранична полиция. В момента има смесване на отговорностите - областните управители имат отговорност за поддържане на съоръжението, т.нар. ограда, а Гранична полиция охранява“, каза още Янев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама