Ни вопъл, ни стон: къде е делото срещу Борисов за заплаха?

12:43, 16 сеп 21 / Политика 25 2199 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Делото срещу бившия премиер Бойко Борисов за заплаха се намира при главния прокурор Иван Гешев. Такъв отговор е получило МВР от Софийска градска прокуратура, когато поискало материалите по архивираното вече производство, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков вчера. Полицията, която правеше проверка, така и не е получила достъп до материалите.

Става дума за дело отпреди десетина години. Висш чиновник подал сигнал, че Борисов го е заплашил, че семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо. След това той се отказал от показанията си. Според Рашков Борисов е заплашил бившия високопоставен чиновник, за да спаси от разследване свой министър през 2009 г. Според неофициална информация става дума за бившия шеф на фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов, който твърдял, че Найденов му е предлагал подкуп. Това дело е предмет на разговор между Борисов, Найденов и бившия градския прокурор на София Николай Кокинов в къщата на първия в Банкя през 2009 г. Запис бе разпространен анонимно до медиите. Тогава Кокинов заяви, че не вижда това дело никак, защото свидетелят се отказал от показанията си, пише Mediapool.

Според Рашков още при този разговор делото е било смачкано. По думите му след това е трябвало да бъде архивирано, но когато от МВР го поискали, им било обяснено, че то е при главния прокурор.Оттогава ни дума, ни вопъл, ни стон. Както материалите, които са изпратени за известните на цялото общество язовири, за които в началото едва ли не беше анатемосан министърът на икономиката Петков и после се оказа, че твърдението, че са били пълни са пълна лъжа. Тези материали не се движат от българската прокуратура. На мен не ми е известно да е възложено на МВР да се работи по тях”, заяви Рашков.

Бойко Борисов давал обяснения в полицията по три сигнала

По новата проверка за делото за заплаха Борисов бе извикан на разпит в МВР. Тогава бившият премиер заяви, че може и да не излезе жив от полицията, но след около 40 минути се върна невредим. Полицията привика също бившият министър Найденов, както и някогашните висши прокурори Кокинов и Бойко Найденов.

Не е вярно

„За г-н Рашков ще кажа, че уважавам българските институции. Избягвам да коментирам, защото войната в българските институции обикновено плащат, с цената на бум на престъпността, българските граждани”, коментира главният прокурор.

Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно”, заяви Гешев, цитиран от БНТ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама