Covid-19 по света: Отново протести срещу коронамерките

10:00, 03 окт 21 25 2089 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

За пореден уикенд редица демонстранти излязоха на протест в няколко страни в Европа. Причината - ограничителните мерки и задължителната ваксинацията срещу коронавирус на много места.

Румъния 

Няколко хиляди души протестираха в събота в Букурещ срещу задължителната ваксинация, въпреки че Румъния регистрира нов дневен рекорд на случаите на COVID-19. Само една трета от населението на Румъния е ваксинирано, което е най-ниският процент в Европейския съюз след България. В събота бяха отчетени повече от 12 000 нови случая на коронавирус за 24 часа, рекорд от началото на епидемията, както и 184 смъртни случая.

Демонстрантите се събраха пред седалището на правителството и скандираха „Свобода“ и „Спрете принудителната ваксинация“. Те бяха заобиколени от многочислени полицейски сили.

Правителството планира да въведе за здравния персонал задължителна ваксинация или да бъде тестван за своя сметка срещу коронавирус, два пъти седмично - проект, оспорван от няколко синдиката на здравните работници, пише bTV.

Румънските власти въвеждат и нови ограничителни мерки за пътуващите от България, считано от днес, след като страната ни бе добавена в „червения“ списък, съобщиха от Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Букурещ пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Бразилия

Хиляди бразилци също излязоха в събота по улиците в цялата страна. Те отново призоваха за свалянето на президента Жаир Болсонаро заради несправянето му с пандемията на коронавируса, предаде АФП.

Големи тълпи се събраха в Рио де Жанейро, Сао Пауло, столицата Бразилия и десетки други градове като част от националната кампания „Болсонаро - вън“, която е подкрепена от дузина леви политически партии и работнически групи. Наред с други въпроси, десният президент беше подложен на остри критики за справянето му с пандемията, която отне живота на близо 600 000 бразилци. Повече от 100 искания за импийчмънт на Болсонаро са подадени в Камарата на депутатите, но нейният лидер Артър Лира, съюзник на правителството, отказа да удовлетвори което и да е от тях. А Върховният съд разпореди няколко разследвания срещу Болсонаро и неговите помощници, включително за разпространение на невярна информация.

Демонстрантите се обявиха и срещи повишаването на цените на храните и горивата, както и за помощ за 14,1 милиона безработни в цялата страна.

Франция

Междувременно във Франция седмичните протести срещу ковид мерките, които вече се превърнаха в традиционни, се сляха с недоволството срещу високите цени на електроенергията и горивата. Стотици се включиха в шествия по парижките улици.

От 1 октомври цените на газа скочиха с 12,6%, след като за една година тарифите са се вдигнали с 60 на сто. От февруари догодина е планирано поскъпване на електричеството. Властите в Париж обещават серия стъпки, с които да контролират галопиращите цени на горива и хранителни продукти. Въпреки това за 5 октомври е планирана първата за тази есен национална стачка във Франция, пише БНТ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама