ATP Cup стартира навръх Нова година по MAX Sport

13:42, 30 дек 21 / Спорт 25 1766 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Новата година започва с един от най-вълнуващите тенис турнири – ATP Cup. В надпреварата се включват отборите на 16 държави, които ще се опитат да докажат коя е най-голямата тенис сила в момента. Турнирът започва навръх Нова година, на 1 януари, а всичко най-интересно ще бъде излъчвано пряко в каналите на MAX Sport.

ATP Cup и през тази година ще се проведе в Австралия, но този път ще е само в един град – в Сидни. Навечерието на надпреварата бе изпълнено с неясноти и промени в последния момент, свързани с контузии и актуалната ситуация заради COVID-19, които бяха разрешени едва два дни преди нейния старт.

По традиция 16-те тима са разпределени в 4 групи по 4 отбора. Само класиралият се на 1-во място във всяка група продължава напред към полуфиналите.

В група А са отборите на Сърбия, Норвегия, Чили и Испания. Като интригуващ сблъсък тук се очертава двубоят между Сърбия и Испания, които са финалистите от първото издание на надпреварата през 2020 г. Сърбия обаче ще бъде значително отслабена, след като световният №1 Новак Джокович се отказа от участие в последния момент. Така западните ни съседи ще бъдат водени от 33-тия в световната ранглиста Душан Лайович. Испанците също са без своята първа ракета Рафаел Надал, но пък в състава им личат имена на двама тенисисти от топ 20 – Роберто Баутиста Агут и Пабло Кареньо Буста. Другите два отбора ще бъдат водени от световния номер 8 Каспер Рууд (Норвегия) и 17-ия Кристиан Гарин (Чили).

Група В се очертава като много оспорвана. В нея един срещу друг ще се противопоставят двата финалиста от миналата година – шампионите от Русия и Италия. Руснаците обаче също претърпяха тежък удар по състава си в последния момент. Световният номер 5 Андрей Рубльов даде положителен тест за COVID-19 и отпадна от отбора, а след това извън състава останаха потенциалните му заместници Аслан Карацев и Евгени Донской. Така Русия дори остана със само четирима тенисисти, но основното оръжие на тима ще бъде световният №2 Даниил Медведев. Италия пък е единственият тим, който може да се похвали с двама тенисисти от топ 10 – Матео Беретини и Яник Синер. Другите два тима в тази група са Франция и Австралия. Франция влезе в турнира като резерва на мястото на Австрия, след като Доминик Тийм и Денис Новак се отказаха поради контузии и така австрийците загубиха право да участват в турнира. Първа резерва бе отборът на България, но родният тим нямаше как да организира пътуването на целия отбор до Австралия за старта на 1 януари. Така французите получиха шанс за участие и ще бъдат водени от 35-ия в света Юго Юмбер. Домакините от Австралия участват в надпреварата с уайлдкард, като техният най- високопоставен тенисист ще е Алекс де Минор, който 34-ти в ранглистата.

Германия и световният №3 Александър Зверев водят група С, в която са още отборите на Канада, Великобритания и САЩ, водени съответно от 11-ия в ранглистата Феликс Оже- Алиасим, 12-ия Камерън Нори и 23-тия Тайлър Фриц. Тази група се очертава също като доста равностойна поради наличието и на доста стабилни втори ракети на четирите тима. За Германия това е 51-вият в света Ян-Ленард Щруф, за Канада – 14-тия Денис Шаповалов, за Великобритания – 25-ия Дан Еванс, а за САЩ – 24-тия Джон Иснър. Шаповалов също бе дал положителен тест за коронавирус преди началото на турнира, но за момента все още е сред участниците, официално оповестени от организатора.

В група D са отборите на Гърция, Полша, Аржентина и Грузия. И в четирите състава ясно личи присъствието на силни лидери, но и доста по-слаби втори ракети. В състава на Гърция е световният номер 4 Стефанос Циципас, в Полша - №9 Хуберт Хуркач, в Аржентина - №13 Диего Шварцман, а в Грузия - №22 Николоз Басилашвили. От вторите ракети най-високо поставяният в ранглистата обаче е Федерико Делбонис, който е под номер 44. Останалите три тима не могат да се похвалят с друг играч от топ 100, а Гърция и Грузия дори и от топ 300.

ATP Cup ще се проведе от 1 до 9 януари и зрителите ще могат да гледат двубоите от групите до финала пряко по MAX Sport 1 и MAX Sport 3. Стартът на надпреварата навръх Нова година, още в 01:00 часа. По MAX Sport 1 турнирът ще започне със сблъсъците между Испания и Чили, а в същия час по MAX Sport 3 e Аржентина - Грузия. От 08:30 на 1 януари е Сърбия – Норвегия по MAX Sport 1 и Германия – Великобритания по MAX Sport 3. На следващия ден програмата продължава с двубоите от другите две групи: в група В – Русия – Франция и Италия – Австралия по MAX Sport 1, а в група С – Канада – САЩ и Германия – Великобритания – по MAX Sport 3.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама