„Колко земя му трябва на човек“: Как Кирил Петков обърка Чехов и Толстой

15:32, 29 яну 22 / Политика 25 3257 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Премиерът Кирил Петков допусна нов гаф, след като приписа произведение на Лев Толстой на Антон Чехов.

В ефира на Дарик радио премиерът надълго и нашироко разказа „любимия си разказ на Антон Чехов „Колко земя му трябва на човек“. Поводът да поговори за литература е, че днес се навършват 162 години от рождението на руския писател и драматург. Оказва се, обаче, че цитираното от Петков произведение е дело на Лев Толстой, а първи грешката забелязаха колегите от „Сега“.

„Имам едно любимо есе на Чехов – „Колко земя му трябва на човек“. Всеки трябва да се сеща за този негов разказ. В него един човек се опитва да загради огромна територия – когато слънцето изгрява му се дава шанс да тича и това, което загради като територия, ще остане за него. Условието е при залез слънце той да се върне до същата точка. Човешкият стремеж да тича, да обикаля, да взима максимално много го кара да прави много голям кръг и до обяд той почти се справя. Но амбицията и жаждата за повече го карат да иска още и още. В следобедните часове той започва да се изморява, кръгът се оказва прекалено голям и накрая когато слънцето започва да залязва той се втурва към началната точка, с последни се хвърля с висок скок и пада на същото място, но умира от умора. Накрая го погребват в гроб два на два метра…Този разказ на Чехов ми е любим - докато се стремим да заградим максимално много, трябва да мислим, всъщност, кои са важните неща, кои неща да приоритизираме“, обяснява Кирил Петков.

Вариантът на български език може да прочетете тук.

Използвайки метафората по темата Северна Македония премиерът коментира, че ние можем да искаме много неща, но не бива да забравяме каква е крайната цел – истинско добросъседство.

Малко по-късно Кирил Петков се извини за допуснатата грешка. „Направих грешка по време на интервюто днес за автора на този любим за мен разказ“, написа той във Facebook

Хронология на гафовете

Това не е първият гаф на Кирил Петков, откакто е във фокуса на общественото внимание. Още преди да стане премиер лидерът на „Продължаваме промяната“ направи грешка като неволно наруши тайната на вота в изборния ден и обяви за кого ще гласува на вота през ноември. (Не че реално това е тайна, но пък правилата са си правила). Впоследствие Петков се извини и чинно плати глобата си за агитация, а случката не помрачи победата на новата партия.

При представянето на кабинета си Петков засегна темата за ваксинирането като решение с ковид кризата. Бъдещият премиер толкова се развълнува в програмната си реч, че обяви за ваксинирани 8.6 млрд. души по света. По последни данни обаче на планетата има 7,7 млрд. души, т.е. статистиката му няма как да е вярна. Вероятно от вълнение Кирил Петков изгради въображаема пътна връзка Ботевград – Враца – Шумен, вместо Ботевград – Враца – Видин.

При първото си посещение в Брюксел вече като премиер, Петков допусна друга географска грешка. Той обяви, че страната ни има само един мост над река Дунав и ще построи втори.  Всъщност мостовете над реката са два – един при Русе (открит през 1954 г.)  и втори при Видин (открит през 2013 г.).

Миналата седмица пък Петков обяви, че в цяла Европа са управлявали фашистки режими, при положение, че единственият признат от историята такъв е в Италия. Фашистки организации е имало и в други страни от Стария континент, но никога на власт.

Факт е, че Кирил Петков все още прохожда в политиката. Човешко да се греши, пък и някои от гафовете му са по-скоро несъзнателни и грешки на езика. Факт е и че изказванията му бледнеят пред тези на предшественика му Бойко Борисов,  последно обърка Шекспир и Данте. И все пак не е лошо да понамали импровизациите…за да не изпада в комични ситуации.

Иначе, адмирации за смелостта да признае грешките си - не се среща често сред политиците.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил Друмев 15:10, 31 яну 22

И какво, като се е объркал всеки прави грешки. Поне чете, а не като някои лентяи, които ги мързи, а искат да имат много. Трябва да се трудиш, и да се учиш иначе не си нищо певече от алчен и прост престъпник, който се чуди, кого да излъже и от къде да открадне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама