Радев: Привикването на Петков в прокуратурата е институционално изнудване

10:29, 09 фев 22 / Политика 25 1675 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

При връчването на мандата на сегашния премиер много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента. С тези думи президентът Румен Радев коментира това, че премиерът Кирил Петков е извикан в прокуратурата заради списъка с имена, който е докладвал на Иван Гешев.

За мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера“, допълни Радев.

Очаква се прокуратурата да разпита Кирил Петков и Лена Бориславова

По думите му правителството работи в една изключително трудна ситуация - каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи. „Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време, процесът е труден. Грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество“, каза Румен Радев.

Той очаква правителството да бъде много по-открито, да бъде прозрачно и принципно, когато действа, за да снеме всякакви съмнения за задкулисни решения.

Румен Радев бе помолен да коментира и решението на Конституционния съд, който се произнесе за това, че правосъдният министър може да поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Йорданова отново ще иска предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Удовлетворен съм от факта, че на практика Конституционният съд – и то решително, потвърди внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към Висшия съдебен съвет (ВСС) и в същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане на служебния министър като недопустим. Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морално и в професионално качество. Аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решени“, каза президентът.

Относно скандалите около „Булгаргаз“ той очаква информацията от ДАНС и КЕВР, така че обществото да е запознато и навреме преди събитията, за да не остават съмнения в задкулисни действия.

По отношение на „златните паспорти“ Радев коментира, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови. „Оторизирал съм правосъдният министър Надежда Йорданова да подписва тези решения, така че от страна на президентството целият процес е абсолютно прозрачен. Нещо повече, г-жа Йотова инициира допълнителни обратни проверки на документите, които постъпват към нас, така че да се избегнат всякакви съмнения“, обясни президентът, цитиран от bTV.

Що се касае до даването на българско гражданство той призова да се обърне по-голямо внимание на процесите и промяна в закона, така че българите от нашите исторически общностни зад граница да получават много по-лесно паспорти, а не тези, които декларират фалшиви инвестиции.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама