Опит за покушение над либийския премиер 

12:15, 10 фев 22 / Свят 25 1889 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Неизвестни нападатели стреляха по автомобила на либийския премиер Абдел Хамид Дбейба рано тази сутрин, но той е невредим, предаде „Ройтерс“, като цитира информация от правителствен източник.

Атаката била извършена, докато Дбейба се връщал в дома си. Според източник на медията това било очевиден опит за убийството му. Нападателите са избягали и случаят е предаден за разследване.

Запис, излъчен от регионалната телевизия „Ал Джазира“ след нападението, показва автомобила на премиера със следи от куршуми по предното стъкло, по преден фар и по шасито. 

Опитът за убийство на Дбейба може да утежни кризата за контрола над страната. По-рано премиерът заяви, че ще пренебрегне резултатите от гласуването, насрочено за днес в парламента в източните части на страната, на което може да бъде взето решение за замяната му.

През последните седмици въоръжените сили мобилизираха повече бойци и техника в столицата, което предизвиква опасения, че политическата криза може да доведе до сблъсъци, припомня „Ройтерс“, цитиран от bTV.

През 2014 г. страната се раздели на съперничещи си фракции в източната и западната ѝ част. През март миналата година Дбейба стана премиер на подкрепяното от ООН Правителство на националното единство, което имаше за цел да обедини разделените институции на страната и да подготви избори през декември като част от мирния процес.

Ако източнолибийският парламент реши да замени Дбейба на поста, може да се стигне до завръщане към ситуацията от преди създаването на неговото правителство, със съперничещи си администрации, опитващи се да управляват страната от различни градове.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама