„Конвоят на свободата“ наруши полицейската заповед и влезе в Париж

16:39, 12 фев 22 / Свят 25 1843 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Френският „Конвой на свободата“ премина през полицейските пропускателни пунктове в центъра на Париж и предизвика задръстване около Триумфалната арка, предаде „Ройтерс“.

Франция забрани „Конвоите на свободата“

Вдъхновени от шумните протести в Канада, протестиращите развяваха френски знамена и надуваха клаксони в нарушение на полицейско нареждане да не влизат в града.

Малко след като конвоят влезе в столицата, полицията използва сълзотворен газ срещу участниците в него на булевард „Шанз Елизе“.

Няколко часа по-рано полицията съобщи, че е спряла 500 превозни средства, които са се опитали да влязат в Париж, като част от „Конвоя на свободата“ в протест срещу ковид рестрикциите. Превозните средства са били спрени на три входни точки във френската столица, а полицаи са издали повече от 150 фиша за глоби, съобщи полицията в Twitter.

И Брюксел забрани „Конвоите на свободата“

За да попречи на конвоя да влезе в столицата, френската полиция мобилизира хиляди полицаи, разположи контролно-пропускателни пунктове, бронетранспортьори и камиони с водни оръдия. 

В социалните мрежи се излъчват видеа, които показват в реално време протестите и в други френски градове, сред които Марсилия и Корсика.

Сблъсъци и в Канада

Към 16 ч. следобед световните агенции съобщиха, че канадската полиция е започнала да разпръсква протестиращите на мост на граничен пункт със САЩ.

Протестиращите срещу ковид мерките на канадската граница не са се подчинили на съдебна заповед и са продължили да блокират важен търговски коридор между Канада и САЩ тази сутрин - часове след изтичането на срока за вдигане на блокадата, която нанесе щети на автомобилната индустрия в Северна Америка.

Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща на американския президент Джо Байдън, че ще предприеме бързи действия за слагане на край на кризата. Вчера канадски съд нареди прекратяване на продължаващата четири дни блокада на моста „Амбасадор“ - най-натовареният пропускателен пункт в Северна Америка. Пет часа след влизането в сила на решението, около 100 протестиращи са продължили да навлизат близо до входа на съоръжението, размахвайки канадски знамена. Въпреки че броят на демонстрантите и полицаите намаля през нощта, мостът все още е блокиран от камиони и пикапи, които пречат на преминаването в двете посоки.

По-рано Трюдо каза, че не изключва нито един вариант за действие. Вчера протестиращите заявиха, че няма да се подчинят на заповедта, и днес няма признаци, че ще отстъпят.

В САЩ различни групи, вдъхновени от протестите в Канада, започнаха да организират конвои от камиони и автомобили, които да потеглят в края на тази седмица и в началото на следващия месец.

Организация, наречена „Конвой за спасяване на Америка“, съобщи на сайта си, че два отделни конвоя ще се съберат този уикенд на „Пийс бридж“ - пропускателен пункт на границата между САЩ и Канада в Бъфало, щата Ню Йорк, пише dir.bg. 

Пени Фей, една от основателките на групата, каза пред „Ройтерс“, че конвоите ще превозват консумативи като вода, храна, карти за закупуване на гориво и одеяла за канадските шофьори на камиони, които пристигнат от американската страна на границата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама