Трюдо със закана към протестиращите в Канада

15:16, 15 фев 22 / Свят 25 2211 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Канадският премиер Джъстин Трюдо предприе безпрецедентна стъпка, като се позова на Закона за извънредните ситуации, за да сложи край на протестите срещу задължителната ваксинация, така че да не се стигне до намесата на военни. Без да е необходимо съдебно разпореждане, банките ще могат да замразяват лични сметки на всеки, свързан с „Конвоя на свободата“, предаде ВВС.

Това, което започна като протест срещу новото правило, според което всички шофьори на камиони трябва да бъдат ваксинирани, за да преминат границата между САЩ и Канада, се превърна в акция срещу всички ковид ограничения и срещу правителството на Трюдо. Хиляди демонстранти все още отказват да отблокират столицата на Канада Отава. В неделя правоприлагащите органи разчистиха протестиращите на моста „Амбасадър“, който е най-важната точка за търговията между Канада и САЩ.

Брюксел в очакване на „Конвоя на свободата“

Става дума за запазване на безопасността на канадците и защита на работните места на хората“, посочи Трюдо на пресконференция в понеделник. Той каза, че полицията ще има разширени правомощия за арестуване или глобяване на протестиращите и за защита на критичната инфраструктура. Трюдо заяви пред репортери, че може да се стигне до запориране на банковите сметки на протестиращите, но уточни, че законодателството ще се прилага временно и по много специфичен начин. Застраховката на превозните средства на всеки, участващ в демонстрациите, също може да бъде спряна. Правилата за финансиране на тероризма също ще бъдат разширени, за да обхванат криптовалутите и платформите за дарения. Според последни данни са направени 93 000 дарения за шофьорите на камиони на обща стойност 8,4 милиона долара през платформата „GiveSendGo“, пише „Сега“.

Законът за извънредните ситуации може да се използва само в „спешна и критична ситуация“, която „сериозно застрашава живота, здравето или безопасността на канадците“. Засега „Конвоят на свободата“ не отговаря на изискванията.

„Конвоят на свободата“ наруши полицейската заповед и влезе в Париж

Лидерът на протестите в Отава Тамара Лич отхвърли хода на Трюдо, казвайки пред AP News: „Няма заплахи, които да ни стреснат. Няма да се предадем“. Премиерът на Квебек Франсоа Лего каза, че позоваването на Закона за извънредните ситуации може да направи ситуацията още по-напрегната.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама