Атанасов заподозря службите, че пързалят премиера и кабинета

14:15, 05 мар 22 / Политика 25 1791 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съпредседателят на една от партиите в упавляващата коалиция „Демократична България“ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов заподозря, че българските специални служби пързалят кабинета по темата за войната. По думите му на закрито заседание на Народното събрание малко преди Русия да атакува Украйна, представители на службите са обявили, че не очакват да се стигне до война.

„Има нужда в тази драматична ситуация да прегледаме състоянието на българските институции и на българската държава. България трябва да бъде лоялна към ЕС и НАТО. От това, което съм чул или българските службите са неспособни да събират информация, или имат надеждна информация, но заблуждават Народното събрание, този въпрос трябва да се изясни, защото имам чувството, че пързалят новото правителство и министър-председателя от време на време, защото са млади хора, без политически опит“, отбеляза Атанас Атанасов в ефира на БНТ. 

Той припомни, че за два месеца имаше две закрити заседания на парламента. На едното бяха изслушвани премиерът и шефове на служби, а на другото - вече бившият министър на отбраната Стефан Янев и шефовете на службите

Според Атанасов, по време на управлението на Бойко Борисов българските служби са били приспани, като целта е била да не виждат корупционните схеми. Той все пак похвали контраразузнаването за това, че е събрал информация за генерала от резерва, който бе обвинен в шпионство в полза на Русия. Този човек вече 7 години не е на служба, нека сега ДАНС да отиде по-надълбоко и да каже откъде е вземал информацията, с кого е работил“, заяви Атанасов.

„С „Турски поток“ България подкрепи плановете на Русия да нападне Украйна“

Според него с проекта „Турски поток“ България подкрепи плановете на Русия да нападне Украйна. Той посочи, че страната ни е дала три милиарда лева за проекта, за да стига руски газ до Сърбия и Унгария.

„Когато Путин започна войната се видя каква е била причината да се прекара този поток през България - за да се снабдяват приятелите на Путин в Сърбия и в Унгария с руски газ и кой обслужи част от плана на Путин за войната в Украйна - правителството на Борисов. Прекараха тази тръба скоростно през България, платихме 3 милиарда лева от българския бюджет, за да обслужим руски интерес, на сръбска територия „Газпром“ плати газопровода, а на българска ние, за да обслужим плановете на Путин за нападение на Украйна“, заяви Атанас Атанасов.

Той подчерта, че вече 3 месеца не може да се намерят документите, свързани с газовата карта. „Има оперативна информация, че в документацията, която придружава газовата карта, има данни за това, че правителството на Борисов е поемало ангажименти към Русия да не толерира алтернативни газопроводи на „Газпром“ през България и това е причината 12 години да не може да се построи връзката с Гърция“, допълни Атанас Атанасов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Асен 07:24, 07 мар 22

Че този го тресе параноята е ясно от години

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама