САЩ не са искали от България военна подкрепа за Украйна

10:35, 19 мар 22 / Политика 25 2183 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

За съжаление, вече няма нито една държава, която може да живее с илюзията за сигурност. Нашата сигурност е с колективната отбраната с нашите съюзници от НАТО, ние сме НАТО. Това каза премиерът Кирил Петков след срещата си с американския секретар по отбраната Лойд Остин.

Петков подчерта, че двамата не са говорили за военна подкрепа в Украйна. „Всички фалшиви новини, които бяха казвани до скоро, не са факт“, заяви той. Премиерът пдочерта, че военна помощ за Украйна може да бъде дадена само ако това бъде гласувано в българския парламент. България обаче ще продължи да помага с хуманитарна помощ.

Петков: Няма да даваме ракети, не вярвайте на фалшиви новини

Повод за думите му е информация, която излезе преди дни в британския вестник „Файненшъл таймс“, че Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски поиска. И двете държави разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни. Според Би Би Си Словакия вече е дала принципното си съгласие нейна система за ПВО да бъде предоставена на Украйна, но при положение, че веднага бъде заменена от друга.

Петов обяви и че САЩ са се съгласили да предоставят една рота „Страйкър“ на България. Според него това е силен знак към нашите съюзници. „Ротата е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин“, допълни Петков.

От своя страна, Лойд Оствин определи създаването на мултифункционална бойна група като много важна стъпка. „Нашето партньорство с България никога не е било толкова силно“, заяви той. „Руската агресия сплоти НАТО и Европа. Силно впечатлени сме от куража и решителността на украинския народ. Тяхната борба е от критично значение за Международния ред и за общите ценности, които САЩ и България споделят“, каза още американският секретар по отбраната.

На въпрос  водени ли са дискусии за изпращане на военна мощ в Украйна като ПВО системи, Лойд заяви, че разговорът е бил с акцент за усилията за укрепване на Източния фланг.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:19, 21 мар 22

В резултат на действията на американския агент Кирил Петков инфлацията в БГ надхвърли 100%. Гражданите и пенсионерите в страната ни мизестват, а той подарява по 40 лв дневно на украинските "бежанци" Кой ще ги плаща?
САЩ, Англия, Франция или Германия? Не ! Плаща ги подложения на геноцид беден български народ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама