СБЛЪСЪК: Да останат ли маските на закрито?

13:30, 28 мар 22 / Сблъсък 25 2319 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Извънредната ендемична обстановка няма да бъде удължавана след 1 април. Така отпадат почти всички ограничения, наложени заради коронавируса, но към този момент се предвижда носенето на маски да остане задължително на закрити обществени места и в градския транспорт. Темата за ползите от маските обаче предизвика задочен спор в управляващата коалиция.

Според д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ носенето на маски на закрито трябва да остане. По думите му това не е тежка мярка. „Тя не уврежда икономиката, не уврежда личното здраве. Това е един механизъм, с който можем адекватно да контролираме пандемичния процес, без да засягаме икономиката. Тоест като мярка носенето на маска е с много ползи и практически без никакви вреди, така че смятам, че те трябва да останат“, заяви той в интервю за БНТ.

Симидчиев обясни, че вече няма да има национално носене на маски, то става регионално. Решенията ще се вземат от областния управител, директора на Регионалната здравна инспекция, от главния санитарен здравен инспектор и министъра на здравеопазването.

Проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ обаче обяви, че партията няма да подкрепи носенето на маски на закрито. Според него мерките у нас никога не са били адекватни спрямо реалната ситуация, а са следвали модели отвън. „Няма как да подкрепим даване на правомощия на здравния министър, така че, при прекратена извънредна епидемиологична обстановка, да прехвърля на РЗИ отговорността за прилагане на мерки. Няма необходимост от такива“, заяви пред Нова телевизия проф. Чорбанов.

По думите му регионалните здравни власти по-скоро биха се подсигурили ненужно с въвеждането на строги мерки при най-малък признак за повишаване на заболеваемостта от COVID. „Не трябва да им се делигират такива права под тази форма, след като вече не сме в извънредна епидемиологична обстановка. Ако има тежка ситуация и развитие на заболеваемостта, решението за по-строги мерки ще се вземе на високо ниво и тогава РЗИ ще могат да решават само локално“, смята проф. Чорбанов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Василев 15:35, 28 мар 22

Против маските съм.

2 Анонимен 18:33, 28 мар 22

И аз съм против маските

3 Анонимен 12:33, 11 юни 22

;

4 Анонимен 12:34, 11 юни 22

test

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама