Радев няма да освободи шефа на НСО

10:03, 09 апр 22 / Политика 25 1511 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев ще остави без последствия предложението на Министерски съвет да освободи началникът на НСО. Държавният глава изтъкна, че инициативата за подобни кадрови решения по закон принадлежи на президента, а не на правителството.

Така че те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да е било. Отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. Продължаването на опитите да се политизират и подчинят службите не е в интерес на държавността”, изтъкна Радев, цитиран от БНТ.

НСО не може да е над закона и трябва стриктно да го изпълнява като предоставя изисканите записи, стана ясно от думите на президента. Той обаче подчерта, че искането от страна на прокуратурата за предоставяне на записи за такъв продължителен период от време явно обслужва частен интерес, но не и справедливост.

Припомняме, че преди дни правителството поиска президентът да освободи бригаден генерал Емил Тонев, защото е предал на прокуратурата видеоматериали от служебните и официалните входове на Министерския съвет. Това стана, след като в края на март държавното обвинение поиска списък на хората, влезли в сградата. От НСО обявиха, че са получили писмо, че данните са необходими по повод започнало предварително производство.

От НСО излязоха днес с позиция, в която се посочва, Службата винаги е спазвала принципа на деполитизацията. От там заявяват, че в писмото от прокуратурата, заведено в НСО на 24 март 2022 г., се съдържа и изискването за спешност. За това отговорът с предоставянето на исканите записи е изпратен на прокуратурата максимално бързо, като е класифициран по определени съображения. Цялата позиция може да видите тук.

Правителството иска шефът на НСО да бъде освободен

„Съветниците на премиера да не квалифицират македонските българи като малцинство“

Държавният глава изтъкна, че очаква от правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание относно Република Северна Македония и консенсуса, постигнат на Консултативния съвет за национална сигурност, както и към волята на българите откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС.

Припомням, че българската позиция се базира на ясно определени принципи, на резултати, а не на привнесени отвън срокове. И всяко отклонение от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта”, изтъкна Румен Радев

Той призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не класифицират българското население в Република Северна Македония като малцинство.

Президентът определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни и в духа на законите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама