Петков за коалицията: Време е да спрем да поставяме ултиматуми

14:00, 21 апр 22 / Политика 25 1765 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След година на политическа нестабилност и два неуспешни опита за съставяне на кабинети, сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели. Това заявява премиерът Кирил Петков във Facebook.

“По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат. От другата страна, имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна“, посочи той.

ИТН пак атакуваха Христо Иванов

Къде сме ние:

- В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;
- В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;
- Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;
- От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори“, посочи премиерът.

Едновременно с това, в момента има един български кораб в руски ръце, и един български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.  Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция. Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения. Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция“, отбеляза Петков.

Военната помощ за Украйна не е в дневния ред на парламента

Премиерът призова: „Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила“.

По думите му най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. А в най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.

Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират.

ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция.

Защото съединението прави силата, а не разделението“, завърши Петков.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама