Ето с какво заменят ездата в модерния петобой

18:40, 04 май 22 / Спорт 25 1672 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Дисциплината „бягане с препятствия“ ще бъде тествана да замени конната езда в модерния петобой след олимпийските игри в Париж през 2024 година, обявиха от Международната федерация по модерен петобой.

Два варианта на бягане с препятствия бяха избрани, за да бъдат тествани след повече от 60 предложения за нова дисциплина на мястото на конната езда“, обявиха от федерацията в комюнике. „Тестовете ще започнат веднага след финала на Световната купа по петобой, която ще е през юни 2022 година в Анкара“. „След пълните тестове ще бъде взето крайно решение от Конгреса на федерацията“, се казва още в комюникето.

Тази промяна на петата дисциплина, редом до фехтовката, стрелбата, бягането и плуването, е следствие на скандала от олимпийските игри в Токио с коня на име Сейнт Бой, който бе ударен от германска състезателка и треньорката му. Германката Аника Шлой беше начело на състезанието, но имаше невероятни трудности да се справи с ездата си върху коня, който се избира чрез жребий, както го изискват правилата.

За момента мястото на модерния петобой на олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година не е сигурно. Както бокса и вдигането на тежести, той не е в листата с 28 олимпийски спорта за събитието в Калифорния. Но тези спортове могат да бъдат включени в програмата на Лос Анджелис на сесията на Международния олимпийски комитет през 2023 година. Това съобщи през декември президентът на МОК Томас Бах, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама