Петков: Преговаряме със САЩ и Египет за втечнен газ на добри цени

16:39, 04 май 22 / Политика 25 1474 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В напреднала фаза сме на директни преговори със САЩ и Египет за доставка на втечнен газ. Надяваме се цените, които ще постигнем да бъдат такива, че общият микс на цената да не бъде по-висок от тази на „Газпром“. Това каза пред парламента премиерът Кирил Петков, който беше на изслушване във връзка със спрените доставки на синьо гориво от Русия.

Имаме три цели. Първо – да има достатъчно газ. Второ – доставката да бъде с най-малък риск и трето – да бъде с най-добрата цена, за да може българската икономика да бъде конкурентоспособна“, каза в началото на изявлението си Петков, цитиран от bTV.

Депутатите одобриха военнотехническа помощ за Украйна

Той подчерта, че преди четири месеца правителството е заварило редица нередности, свързани с доставките на синьо гориво: „Имахме пълна зависимост от „Газпром”, платени 3 млрд. за тръба, която не можем да ползваме, незавършена връзка към Гърция, която също не можем да ползваме и отказ от 70% от азерския газ, който беше на една трета от цената. И всичко, когато започна енергийната криза в Европа, която е функция на войната“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама