Василев заплаши федерацията по вдигане на тежести със спиране на парите

16:52, 04 май 22 / Спорт 25 1681 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Спортният министър Радостин Василев посочи, че финансирането на Българската федерация по вдигане на тежести ще бъде прекратено, ако не уточнят вътрешните си взаимоотношения до края на май.

Припомняме, че в края на миналата седмица старши треньорът Иван Иванов обяви, че от началото на месец май националните отбори и националните състезатели не са получили нито един лев държавно финансиране. Заради това българският национален отбор няма да пътува за Хераклион и нито един от нашите млади таланти няма да се яви на подиума, което се случва за първи път в историята на един от най-успешните български спортове.

„Днес проведох среща със световния шампион Карлос Насар във връзка със сложната ситуация в Българската федерация по вдигане на тежести. По време на разговора беше коментирано и изказване на треньора на националния отбор Иван Иванов във връзка с неучастие на български представители на световното първенство за младежи и девойки в Гърция, заради липса на финансиране от страна на държавата. След като изслушах Карлос и проверих документите в ММС, мога да определя изказването на Иван Иванов като невярна манипулация“, написа Василев във Facebook.

Карлос Насар заяви пред мен, че той никога не е имал намерението да се включва в този шампионат, защото за него по-важното състезание е Европейското първенство за мъже в Тирана в края на този месец, за което информирал Иван Иванов. Насар декларира още, че пред състезателите Иванов е заявил, че България няма да участва на първенството за младежи в Гърция, защото не се очакват никакви успехи

Нещо повече - в последствие Карлос направи преглед на тренировъчния си план за 2022 г., който федерацията е депозирала в ММС. Насар е категоричен, че подписът под този план не е негов, а някой от БФВТ вероятно го е разписал. В тази връзка ММС ще подаде сигнал до компетентните органи за извършено престъпление“, обясни той.

Независимо от проблемите на БФВТ поех ангажимент да има осигурено финансиране за Насар и клуба му, защото той има огромен талант и потенциал за още по-големи успехи. Изразявам пълната си подкрепа към световния шампион и му пожелавам успех в преследването на голямата цел – титла от Летните олимпийски игри в Париж 2024. Съветвам всички спортисти да се обръщат директно към ММС при съмнения в предоставена от федерациите информация по всяка тема“, заяви спортният министър.

„От разговора ни днес за мен нещата са кристално ясни. Пълната липса на административен капацитет и личностните борби в БФВТ костват нормалното провеждане на подготовка както на Карлос Насар, така и на много други талантливи родни щангисти. Това е поредната българска федерация, която се управлява по некомпетентен начин.

Държавата е подсигурила финансирането на федерациите много отдавна, но БФВТ е подала своята заявка за получаване на средства едва на 3 май. Това е недопустимо забавяне, което не е по вина на ММС. При тази фактология буди недоумение у мен защо треньорът на националните отбори Иван Иванов на 1 май казва, че нямат финансиране от държавата. Явно той не знае, че към момента на изказването си такова финансиране не е поискано от нас. Заявката от федерацията е подадена на 03.05.2022г., а средства се отпускат само след подадено искане по образец.

Предвид усложнената ситуация в БФВТ, продължаващите съдебни спорове за управление на централата и забавянето в документацията, която се изпраща към ММС, съм притеснен за развитието на спорта и отправям последно предупреждение към ръководството, че ако не уточнят вътрешните си взаимоотношения до края на настоящия месец, финансирането на БФВТ ще бъде прекратено от 1 юни.

ММС ще обезпечи финансирането на състезателите в щангите целево. Те няма как да страдат заради спорове и нехайство от страна на ръководителите“, написа още Василев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама