Какви цели преследват САЩ с помощта за Украйна?

12:51, 06 юни 22 25 1619 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пари, оръжия, муниции, разузнавателна информация - без тази помощ Украйна отдавна щеше да е в ръцете на Путин, смята Джон Хърбст. Нещо повече: „Подкрепата на Запада под американско лидерство откри шанса на Украйна за победа“.*

САЩ дават ракети на Украйна, но не „целѝ да свали Путин“

Хърбст е бивш посланик на САЩ в Киев. Днес е директор на влиятелния мозъчен тръст „Atlantic Council“. „Би било отлично, ако Украйна можеше да победи Русия още утре. Но ако това продължи две години, няма да е отлично. По-добре би било Украйна да спечели. Война, която продължава повече от две години, ще доведе до големи изтощения за Русия, но и за Украйна. Не искаме това“.

САЩ са предоставили помощ за пет милиарда долара

Затова САЩ доставят на Украйна ракети за противовъздушна отбрана, противотанкови оръжия, далекобойни гаубици със съответните тежки муниции, бронирани превозни средства, бойни хеликоптери, радарни системи, уреди за нощно виждане и други.

Администрацията на Байдън вече е предоставила на Украйна военна и техническа помощ за пет милиарда долара. Подкрепата ще продължи. Американският президент казва, че войната на Путин срещу Украйна засяга не само Европа. „Това е нападение срещу демокрацията и основополагащите ценности: суверенитет и териториална цялост“.

САЩ отказаха на Украйна ракети с дълъг обсег

Джо Байдън аргументира ангажимента на САЩ в полза на Киев и с бруталното поведение на руските войски в Украйна. „Бруталната война на Путин в Украйна не е само опит за завладяване на Украйна. Той се опитва да ликвидира културата и идентичността на украинците. Нападенията срещу училища, детски градини, болници и музеи преследват целта да бъде унищожена културата“.

Колкото по-успешно се отбранява Украйна, колкото повече войната на Путин разкрива слабостите на неговия военен апарат, толкова по-интензивно администрацията на Байдън преследва политически и стратегически цели с подкрепата си за Киев. Както казва Хърбст, вече не става дума само за това Путин да бъде спрян. „Става дума за отслабването на Русия - както във военен, така и в икономически план. Ако Русия води цивилизована външна политика, не бихме имали интерес от това тя и нейните военни да са слаби“.

Много републиканци са против допълнителната помощ за Украйна

Както заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен още преди седмици, Русия трябва да бъде отслабена толкова много, че вече да не е в състояние да напада съседните държави. Да бъде отслабена Русия означава да бъде укрепена Украйна. За целта администрацията на Байдън е предвидила 40 милиарда долара.

В Камарата на представителите 57 републикански конгресмени се обявиха против допълнителната помощ. Срещу помощта е и бившият американски президент Доналд Тръмп, който каза следното: „Би трябвало да отделим повече средства за финансирането и обучението на нашата полиция. Ако САЩ могат да изпратят на Украйна 40 милиарда долара, би трябвало да направим и всичко възможно да предложим сигурност на нашите деца“.

„Американските интереси включват това Украйна да победи Путин

Джон Хърбст определя противопоставянето на подкрепата за Украйна като късогледо. „Опозиционерите демонстрират невежество. Те не разбират, че Путин е опасен за американските интереси в Европа. Американските интереси включват това Украйна да победи Путин“.

Ако зависеше от Джон Хърбст, бившия американски посланик в Киев, САЩ биха доставили и още тежки и свръхмодерни оръжия на Украйна. Според него от това не би произтекла опасна ескалация, тъй като Путин разбира преди всичко от езика на решителността и силата.

*Текстът е препубликуван от „Дойче Веле“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама