Нинова: Президентът искаше да бъде скрит премиер

09:30, 25 юни 22 / Политика 25 1446 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова започнаха да атакуват правителството буквално в първия месец. Аз нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде „Продължаваме промяната“, който ги изстреля във властта, ги атакува. С времето си дадохме сметка какво става. Това коментира вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

На президента Радев президентската институция му е тясна, той иска реална власт. Служебните кабинети му се усладиха. Инсталирайки ги като лице на промяната, като някакви кукли едва ли не, той си мислеше, че ще остане да дърпа конците. И след като Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това не се случи и според мен разривът започна с първата смяна в „Булгаргаз”, заяви Нинова.

Кирил Петков нарече президента страхливец

Тя определи в много случаи като абсолютно необективни атаките от президентството. „Президентът чрез своите назначения в администрацията искаше да бъде скритият премиер, а Кирил Петков да бъде лицето“, допълни Нинова.

Вицепремиерът в оставка коментира интервюто на премиера Кирил Петков пред британския „Гардиън“, което предизвика коментари по темата изнасяме или не оръжия за Украйна. “Имаме едно разминаване и едно неправилно тълкувание в това интервю”, обясни Нинова. „Ние много отдавна сме заявили позицията си, че трябваше да продължат разговорите с „Газпром“. След няколко срещи с работодателските организации, тяхното мнение беше същото, така че тук имаме разминаване с г-н Петков и това не е новина“, обясни Нинова.

„По темата за оръжията за Украйна - България не е изнесла и един патрон за Украйна и не изнася“, категорична е Нинова. Тя даде опростен пример за ситуацията“ „Представете си - купувате си кола, плащате си, тя си е ваша, решавате да я продадете или да я дарите на съседа. Може ли този, който ви я е продал преди това, да ви каже да не го правите и цял живот да я карате“.

Откакто падна правителството, някои хора си позволяват да вкарат документи в комисията за износ на оръжия за Украйна“, съобщи министърът на икономиката. „Да им кажа, няма да получат разрешение! Няма да позволим нито една стока да излезе в Украйна. Това са определени фирми - докато сме там, това няма да стане“, категорична е Нинова.

Кирил Петков: Кабинет на Радев ще върне „Газпром“ и ще спре оръжието за Украйна

Тя коментира темата защо БСП не е подкрепила френското предложение за РСМ. „Френското предложение не отговаряше напълно на нашата т.нар. червена линия РСМ да изпълни двустранния договор. В него се казва, че преговорите ще започнат, след като РСМ си промени Конституцията и впише българите - това е добро предложение. Предложението обаче се позовава на двустранен протокол без той да е подписан - нито от едната, нито от другата страна. Вие видяхте реакцията в Македония - те казаха няма да подпишем. В този момент българските интереси не са защитени, като няма подписан двустранен протокол“, посочи тя.

Темата Македония беше грубо експлоатирана за партийни цели от две партии - ИТН и ГЕРБ“, смята Нинова. „В момента върви тезата да се направи ново евроатлантическо мнозинство. Борисов се опитва да се препере през темата Македония, това е тотално изместване на фокуса, на целта за която протестираха хората. Той се опитва да се препере и да търси ново мнозинство през друга цел - евроатлантизма. Приемат ли колегите от ПП такава цел - те са приключили. Да не вярват на мимикрията на Борисов“, призова Нинова настояващите си коалиционни партньори.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама