Джонсън: Ако Путин беше жена, нямаше да нападне Украйна

08:30, 29 юни 22 25 1710 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ако руският президент Владимир Путин беше жена, нямаше да започне „безумната мачовска“ война в Украйна, заяви британският премиер Борис Джонсън пред германската телевизия Цет Де Еф, предаде ДПА.

Джонсън изтъкна, че макар лидерите на страните от Г-7 „отчаяно“ да искат войната в Украйна да приключи, сделка не е възможна“. Британският премиер каза това след срещата на Г-7 в Бавария.

Ако искате съвършения пример за нездравословно разбиране на това какво е мъжество, то това е каквото Путин прави в Украйна“, каза британският лидер. „Необходимо е да има повече жени на ръководни позиции“, заключи Борис Джонсън.

Путин отвърна на удара: Санкционира съпругата и дъщерята на Байдън

Руските войски са задържали бившия кмет на Херсон

Руските войски са задържали бившия кмет на окупирания град Херсон в Южна Украйна, съобщи ДПА. Заместник-ръководителят на проруската военна администрация на Херсон Кирил Стремусов потвърди задържането на Игор Колихаев пред руската информационна агенция РИА Новости.

Колихаев открито е призовавал служителите на градската администрация да саботират и да пренебрегват указанията на новата администрация, каза Стремусов, обяснявайки мотивите за ареста. Колихаев, който беше избран за кмет на Херсон, остава в града след руската окупация, но отказва да сътрудничи на руските сили, посочва ДПА. Стремусов заяви, че Колихаев е „герой от нацисткото обкръжение“ и е допринесъл много за нанасяне на вреда на „денацификацията“ на Украйна.

Според помощничката му Галина Ляшевска Колихаев е бил задържан от Националната гвардия и вътрешното разузнаване на Русия ФСБ след среща с други бивши членове на градския съвет. Тя определи задържането му като отвличане.

Вестник „Украинская правда“ цитира думите ѝ, според които във вторник сутринта бившият кмет е отишъл в едно от местните  учреждения, където продължават да работят останалите в града служители на местните власти. „Веднага след като излезе от колата, го задържаха въоръжени хора от Руската гвардия и по-скоро от ФСБ. Те иззеха твърди дискове от компютри, отвориха всички сейфове, търсеха документи. През това време държаха Колихаев с белезници под въоръжена охрана в друг кабинет“, пише БТА.

Зеленски призова САЩ да признаят Русия за държава спонсор на тероризъм

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова САЩ да признаят Русия за държава спонсор на тероризъм, предаде Укринформ, като се позова на думи на украинския президент, които той изрече при обичайното си вечерно видеообръщение.

„Съответната резолюция е одобрена от комисията на Сената на САЩ и юридическото решение може да бъде прието от Държавния департамент. И е очевидно, че такова решение е необходимо да бъде взето и то трябва да бъде подкрепено от целия демократичен свят“, каза Зеленски. Той изтъкна, че е казал това и на участниците в срещата на високо равнище на Г-7 в Германия.

Зеленски каза, че Русия вече е използвала срещу Украйна почти 2800 крилати ракети от различни типове и броят на авиационните бомби и ракети от установки за залпов огън, поразили украински градове, изобщо не може да бъде определен.

Френският президент Еманюел Макрон обаче заяви, че няма да нарече Русия държава спонсор на тероризъм, съобщи Франс прес. „Не се нуждаем от каквито и да било квалификации, за да въвеждаме санкции срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна“, каза Макрон.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама