28 години по-късно: Стоичков повтори култовото „айн, цвай - дрън“

13:52, 10 юли 22 / Спорт 25 2404 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Христо Стоичков не забрави датата 10 юли, на която преди 28 години целият свят говореше за него и българския футболен отбор. 

На днешната дата се навършват 28 години от най-голямата победа в българския футбол. На 10 юли 1994 година националният отбор на България елиминира с 2:1 световния шампион Германия на четвъртфиналите на световното първенство в САЩ.

 

Попаденията в мрежата на Бундестима падат след точни удари на Христо Стоичков и Йордан Лечков, които донасят небивал успех в историята на родния футбол - детронация на действащия първенец на планетата и класиране на полуфинал на световно. Никога преди и никога след това България не е постигала подобно нещо. 

Срещата в Ню Йорк минава на един дъх, като германците повеждат от съмнителна дузпа, реализирана от Лотар Матеус. В рамките на три минути обаче футболистите на Димитър Пенев постигат епохален обрат - първо Стоичков, който в края на годината се нарежда сред най-великите във футбола, печелейки "Златната топка", матира Бодо Илгнер с фамозно изпълнение от фаул, а след това Лечков с летящ плонж екзекутира световните шампиони. 

Цяла нощ българският народ празнува славната победа, като всички започват да вярват, че Пеневата чета може дори да спечели световната титла, припомня sportal.bg.

 

Ето какво написа в Instagram култовия №8 и носител на „Златна топка“:

„Айн! Цвайн! Дрън! Формулата за най-гигантичната победа на футбола ни! Респект към Бундестима, но на „Джайънтс Стейдиъм“ България бе над всичко. И 28 години - все така! Аз ще вдигна една наздравица за победата, за гола и за моята любима Мика! Наздраве, българи! Никой не може да ни вземе този ден! Германската стена падна!“.

Голът на Стоичков срещу немския тим дойде на рождения ден на дъщеря му Мика. И той го посвети на нея след мача.

Камата всъщност цитира себе си - той изрече знаменитата фраза пред камерите на немския канал ARD, дошли да правят филм за подготовката за мача на българите в хотела им, припомня dir.bg.

Край басейна, Ицо каза историческото: Айн, цвай, дрън - ще им броим до три и - айде!, придружено с жеста, който праща някого някъде си... И така и стана на терена - 2:1, ние сме на полуфинал, а германците - към летището и дома.

***

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама