Вучич отново номинира Ана Бърнабич за премиер на Сърбия

13:41, 27 авг 22 / Свят 25 2327 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Сръбският президент Александър Вучич прикани депутатите от парламента на страната да одобрят Ана Бърнабич за ръководител на новото правителство. Ако бъде одобрена кандидатурата ѝ, тя ще бъде министър-председател за трети пореден мандат.

Вучич заяви, че има „безгранично доверие“ в 46-годишната Бърнабич, която стана първият премиер-жена на Сърбия и първият открито хомосексуален правителствен ръководител на страната.

„В съответствие с Конституцията на Сърбия, и след като изслушах мненията на коалиционните партньори, реших да номинирам Ана Бърнабич като кандидат за поста министър-председател“, съобщи Вучич по време на телевизионно обръщение, цитиран от БГНЕС.

Решението е „било трудно“, призна президентът, но според него опитът на Бърнабич е необходим в сегашните трудни условия, особено в очакване на наближаващите трудни есен и зима.

Вучич добави, че кандидатите за премиери са общо трима, като останалите двама ще останат високопоставени членове на новия кабинет.

Сръбският президент обяви, че правителството ще претърпи основна реорганизация през 2024 г., две години преди следващите избори, но не даде повече подробности, пише БТА.

Парламентарните избори в Сърбия се проведоха на 3 април. Окончателните им резултати бяха одобрени в началото на юли. Победител на изборите стана коалицията „Заедно можем всичко, която включва Сръбската прогресивна партия с лидер Вучич. Тя получи подкрепата на 58,5% от избирателите и това ѝ даде право да състави правителство. Определянето на нов премиер закъсня, защото се забави и свикването на парламента заради нередности при вота в една от изборните секции.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама