Ходенето назад е много по-полезно за здравето от нормалното

19:13, 02 дек 22 / Любопитно 25 2248 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За повечето от нас ходенето е нещо, което правим автоматично. То не изисква съзнателни усилия. Но какво ще стане, ако спрем да ходим на автопилот и започнем да предизвикваме мозъка и тялото си, като ходим назад? Тази смяна на посоката не само изисква повече внимание от нас, но може да донесе и допълнителни ползи за здравето, пише „Сайънс алерт“.

Физическата активност не е необходимо да бъде сложна. Независимо дали сте редовно активни или не, дори една бърза десетминутна ежедневна разходка може да донесе множество ползи за здравето и да се причисли към препоръчания от Световната здравна организация минимум от 150 минути аеробна активност седмично.

И все пак ходенето е по-сложно, отколкото много от нас осъзнават. За да се задържим в изправено положение, е необходима координация между зрителната, вестибуларната (усещания, свързани с движения като въртене или бързо движение) и проприоцептивната (осъзнаване на местоположението на тялото ни в пространството) системи.

Когато вървим назад, мозъкът ни се нуждае от повече време, за да обработи допълнителните изисквания за координиране на тези системи. Това повишено ниво на предизвикателство обаче води до по-големи ползи за здравето.

Една от най-изследваните ползи от ходенето назад е подобряването на стабилността и равновесието. Ходенето назад може да подобри походката напред (начина, по който човек ходи) и равновесието при здрави възрастни и при хора с остеоартрит на коляното. Ходенето назад ни кара да правим по-кратки и по-чести крачки, което води до подобряване на мускулната издръжливост на долните крайници и същевременно намалява натоварването на ставите. Добавянето на промени в наклона или спада може също да промени обхвата на движение на ставите и мускулите, предлагайки облекчение на болката при състояния като плантарен фасциит - една от най-честите причини за болки в петите.

Но ползите от смяната на посоката не са само терапевтични - интересът към движението назад е довел изследователите до откриването на различни други ползи, пише БГНЕС. 

Макар че нормалното ходене може да ни помогне да поддържаме здравословно тегло, ходенето назад може да е още по-ефективно. Разходът на енергия при ходене назад е с почти 40% по-висок, отколкото при ходене със същата скорост напред, като проучване показва намаляване на телесните мазнини при жени, които са преминали шестседмична програма за ходене или бягане назад.

Когато придобием увереност в придвижването назад, преминаването към бягане може допълнително да повиши ползите. Макар че често се изследва като средство за рехабилитация, бягането назад увеличава силата на ключовите мускули, свързани с изправянето на коляното, което се отразява не само на превенцията на травмите, но и на способността ни да генерираме енергия и спортни постижения.

Как да започнете

Ходенето назад е просто, но това не означава, че е лесно. Как можете да включите ходенето назад в тренировъчния си режим?

Когато вървим назад, е по-вероятно да пропуснем препятствия и опасности, в които бихме могли да се блъснем или да паднем, така че в интерес на безопасността е най-добре да започнете на закрито, където няма да се блъснете в някого, или навън, на равна, открита площ.

Устоявайте на желанието да извивате тялото си и да се оглеждате през рамо. Дръжте главата и гърдите си изправени, докато протягате назад големия пръст на крака за всяка стъпка, прокарвайки стъпалото от пръста до петата. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама