„Истинска бомба“: Корупционният скандал с Катар, който разтърси Брюксел

11:20, 12 дек 22 / Свят 25 2324 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Истинска бомба в сърцето на европейската демокрация“, така белгийският вестник L'Echo описва корупционния скандал с Катар, който разтърси Брюксел.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола временно преустанови пълномощията на заместник-председателката Ева Кайли, след като срещу нея започна разследване по подозрения в корупция в петък, пише „Свободна Европа“.

Кайли беше арестувана късно в петък в Белгия заедно с още четирима заподозрени. Прокуратурата съобщи, че сред останалите арестувани има и бивш член на Европарламента. А според източници на ДПА партньорът на Кайли също е сред задържаните. 

Разследването се отнася до опити за влияние от чужбина и твърдения за корупция и пране на пари. В рамките на акцията полицията е извършила множество обиски.

Според съобщения в медиите всички заподозрени, с изключение на представителката на Гърция, са италиански граждани или са от италиански произход. Властите отказаха да посочат коя държава стои зад предполагаемите опити за оказване на влияние, но източници на ДПА съобщиха, че става дума за емирство Катар, което в момента е домакин на Световното първенство по футбол. От няколко месеца има подозрения, че държава от Персийския залив се опитва да влияе върху политическите и икономическите решения на Европейския парламент, посочва ДПА.

Кайли остава заместник-председателка на ЕП и може да бъде отстранена от поста само след гласуване. След ареста си тя беше изключена от прогресивния алианс на социалистите и демократите, както и от гръцката социалистическа партия ПАСОК.

Ева Кайли, която е бивш журналист, е избрана в Европейския парламент от гръцката социалистическа партия ПАСОК. Тя работи по въпросите на външната политика и правата на човека.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама