Пикантните храни не ускоряват отслабването

20:26, 16 яну 23 / Любопитно 25 2249 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Добавянето на люти подправки към храната не допринася за намаляване на теглото. Това заяви Антонина Стародубова, главен диетолог на Департамента по здравеопазване в Москва.

„За съжаление, широко разпространено е погрешното схващане, че ако се добавят повече люти подправки към храната, това може да подпомогне отслабването. Всъщност може би става въпрос само за поддържане на нормално телесно тегло и метаболизъм. От медицинска гледна точка не бива да забравяте, че консумацията на пикантни храни може да влоши хронични заболявания или да доведе до остри заболявания на стомашно-чревния тракт и други органи“, каза Стародубова, цитирана от БГНЕС.

Диетологът заяви, че за да се поддържа нормално телесно тегло, освен спазването на принципите на здравословното хранене и ежедневните физически упражнения, е много полезно да включите в диетата си разнообразни пикантни зеленчуци, билки и подправки.

„Те обогатяват храната с нови вкусове и аромати и, което е много важно, спомагат за намаляване на употребата на сол при готвене и в крайна сметка за намаляване на консумацията на сол. Според препоръки на международните диетолози количеството на консумираната сол не трябва да надвишава 5 грама дневно, като се има предвид и консумацията на готвени или готови храни“, добави Стародубова.

Диетологът обясни, че червеният лют червен пипер, например, съдържащ естествения алкалоид капсаицин, има стимулиращ ефект върху органите на стомашно-чревния тракт, спомага за нормализиране на липидния метаболизъм и има положителен ефект върху обмяната на веществата. „Въпреки това дори възрастен здрав човек не трябва да консумира повече от 10-15 грама пресен пипер и 0,2-0,5 грама сух лют пипер на ден“, заяви диетологът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама