Болницата в Сандански първа прави съвместен Call Center с "Пирогов"

18:46, 09 фев 19 25 2141 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият в България съвместен Call Center между столичната клиника „Пирогов” и болница извън София ще бъде изграден в МБАЛ „Югозападна” в Сандански. Той ще е за детско здраве.

Благодарение на него ще бъде осигурено денонощно покритие. Ще се направят диспечерски центрове в двете здравни заведения. Това ще позволи в реално време да се виждат всички направени изследвания – образни, ехографски, клинични, лабораторни. Има ли нужда от спешна и навременна консултация, например - да се уточни дали дадено дете трябва да се транспортира до Пирогов, или може на място да му се помогне. „Когато видят 4 или 6 очи дадено изследване, винаги е по-добре от две очи. Говорихме с кмета Кирил Котев и стана ясно, че областта не разполага с достатъчно специалисти. Целта е да осигурим бърза диагностична дейност. По този начин 24 часа в денонощието болницата в Сандански ще разполага с тази комуникация и връзка с нас. На следващ етап обмисляме въвеждането на телемедицината, да има и видео връзка. Предвиждаме най-късно през месец май тази година този кол център да заработи и да е от полза и за лекари, и за пациенти. Искаме такива кол центрове да изградим в повечето градове, ако има интерес от съответните болници”, коментира д-р Асен Меджидиев от столичната клиника „Пирогов”.

Кметът на община Сандански – Кирил Котев, подчерта, че в МБАЛ „Югозападна” е изградена такава система, при която при получени резултати, било в Сандански, било в Петрич, в реално време те се получават при всеки един лекар. „Искаме тази връзка да я направим и с „Пирогов”. Така ще можем да реагираме дори при липса на наш лекар, но при наличие на рентгенова снимка на наш пациент. Ако няма рентгенолог тук, ще ползваме услугите на „Пирогов” и в реално време ще получим информация за пациента, за да се вземе правилно решение за неговото лечение”, каза още кметът Кирил Котев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама